U trendu

Ovog meseca odlučivanje o Kosovu u Unesku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je oktobar mesec u kojem počinje proces odlučivanja u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) o zahtevu za prijem Kosova.

Odluka u Izvršnom savetu Unesko se donosi većinom glasova, podsetio je Dačić na metodologiju glasanja u okviru Uneska i na činjenicu da su od država na sednici Izvršnog saveta 32 zemlje priznale nezavisnost Kosova, a 26 nisu.

„To znači da predstoji teška borba za zaštitu interesa Srbije“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Ministar je ponovio da je stav Beograda da o tom pitanju ne treba da se razgovara pre nego što se o tome bude razgovaralo u Briselu i najavio da će se Srbija 12. oktobra, kada treba da počne sednica Izvršnog saveta Uneska, usprotiviti stavljanju ove tačke na dnevni red.

„To je kao kad bi neko razmišljao o tome da Islamska država, koja uništava spomenike u svetu, postane deo Uneska“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije izrazio je očekivanje da će godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU za 2015, a koji bi trebalo da bude objavljen 16. oktobra, biti pozitivan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.