U trendu

Ozbiljne zamerke na propise o državnim službenicima

Zaštitnik gradjana Srbije Saša Janković upozorio je danas da predložene izmene Zakona o državnim službenicima nisu usaglašene sa pravnim sistemom zemlje, što bi moglo da ima dugoročne negativne posledice na funkcionisanje sistema i ostvarivanje Ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava.
U komentaru na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima Janković je naveo da taj dokument nije pripremljen u skladu sa propisanom procedurom i da nije dato valjano obrazloženje predloženih novina.

Janković je u dopisu Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samaoupravu ukazao da se predloženim propisima ukida princip profesionalizacije jer se pored postojeće provere veština, sposobnosti i stručnih znanja na internom i javnom konkursu, uvodi nedovoljno jasan „opšti test znanja“ i snižava se nivo ocena potreban za napredovanje na položaj, umesto sprovodjenja planiranog i osmišljenog  stručnog usavršavanja.

Zaštitnik gradjana ima zamerke i što se predlaže mogućnost zapošljavanja putem internog konkursa za lica koja nisu državni službenici, a koja su prošla obuku i stručno usavršavanje u „programu za razvoj kadrova“ i po osnovu ugovora bila radno angažovana u organu državne uprave.

On je dodao da se „nameće utisak da uvodjenje predloženog, nepotpuno uredjenog načina novog zapošljavanja putem internog konkursa nema drugi cilj do zamene postojeće administracije, novim, politički podobnim kadrovima“.

„Nacrtom zakona ruši se službenički sistem uspostavljen u republičkoj administraciji, a istovremeno se predlaže usvajanje propisa koji takav sistem uvode u pokrajinsku i lokalnu administraciju“, ocenio je Janković i istakao da je stručna, profesionalizovana, depolitizovana javna uprava garant ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava gradjana.

Po oceni Jankovića, nasuprot politici smanjenja broja zaposlenih, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima „širom otvara vrata fleksibilnijem i krajnje  netransparentnom zapošljavanju novih lica u državnu upravu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.