U trendu

Ozbiljni propusti Ministarstva zdravlja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je Ministarstvo zdravlja na nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Kako je saopšteno, tokom nadzora je utvrdjeno da je ministarstvo bez valjanog pravnog osnova uspostavilo IZIS kao centralizovanu zbirku podataka u elektronskom obliku, sa ličnim podacima zaposlenih i pacijenata 451 zdravstvene ustanove u Srbiji.

Prema navodima poverenika, baza sadrži i podatke o zdravstvenom stanju pacijenata, a mogućnost pristupa podacima u okviru IZIS ima 69.359 pojedinac, sa različitim ulogama i nivoima pristupa.

„U postupku nadzora je utvrdjeno i da postoje ozbiljni propusti u zaštiti podataka o ličnosti koje ministarstvo obradjuje u okviru IZIS koji podrazumevaju veliki rizik neovlašćenog pristupa ličnim podacima i shodno tome i drugih eventualnih zloupotreba“, navedeno je u saopštenju.

Poverenik je povodom obrade podataka o ličnosti u okviru IZIS po službenoj dužnosti pokrenuo i sproveo postupak nadzora nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a potom je uputio Ministarstvu zdravlja upozorenje u kome je ukazao na nepravilnosti.

Upozorenjem je ministarstvu ostavljen rok od 15 dana od dana prijema da obavesti poverenika o preduzetim merama na otklanjanju nepravilnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.