U trendu

Patrijarh: Sprečiti članstvo Kosova u Unesko

Srpski patrijarh Irinej pozvao je danas ceo pravoslavni svet da spreči Kosovo da uđe u Unesko, ocenivši da bi time bila ugrožena srpska pravoslavna baština na Kosovu.

U izjavi patrijarha koju prenosi Srpska pravoslavna crkva, navodi se da su svetinje SPC-a na Kosovu u velikoj opasnosti, jer „pobornici takozvane države Kosovo žele da članstvom u Unesko prisvoje srpske crkve i manastire“.

„Zbog toga, SPC poziva sav blagočestivi i pravoslavni narod, sve ljude dobre volje i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju takozvane države Kosovo u Unesko, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine“, naveo je poglavar SPC-a.

Prema njegovim rečima, SPC je na svom sajtu tim povodom objavila relevantne informacije koje se mogu naći na adresi www.saveworldheritage.org.

„Uvereni smo da bi ovakav vid informisanja pomogao da mnogi kojima ove činjenice nisu dostupne, budu obavešteni brže i efikasnije. To će, verujemo, pomoći da članovi Generalne skupštine Uneska, uprkos svim pritiscima, ipak donesu pravednu odluku pre konačnog glasanja na predstojećoj sednici i sačuvaju srpsku i svetsku baštinu u Južnoj srpskoj pokrajini“, naveo je patrijarh Irinej.

Izvršni odbor Uneska u oktobru je preporučio učlanjenje Kosova u tu organizaciju UN čemu se Srbija oštro protivi. U Parizu je u toku Generalna skupština Uneska na kojoj će biti konačno odlučeno o članstvu Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar