U trendu

Performans studenata ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini

Tridesetak studenata Univerziteta u Prištini, sa profesorom Fakulteta umetnosti Bekimom Ljumijem, održali su danas mirni performans ispred Hrama Hrista Spasa u centru Prištine u vidu jednog nastavnog časa od 45 minuta.

Studenti i profesor Ljumi su izjavili novinarima da zemljište na kome je izgradjena ta srpska crkva pripada Univerzitetu u Prištini.

Ljumi je kazao novinarima da je došao da podrži studente.

„Prostor Univerziteta u Prištini je prostor koji pripada studentima i nikom drugom. Vera i politika nemaju šta da traže na prostoru Univerziteta“, ocenio je profesor Ljumi.

Član grupe UNITET Edon Zenelji je rekao da ta grupa predstavlja studente Univerziteta u Prištini.

Prema njegovim rečima, prostor na kome protestuju je dvorište Univerziteta koje pripada studentima i oni treba da ga koriste.

Studenti su sedeli na travi ispred Hrama Hrista Spasa i čitali knjige, dok je hram obezbedjivalo oko 30 pripadnika Kosovske policije.

Studenti su se mirno razišli s pozdravom – vidimo se na sledećem času.

Monasi, sveštenstvo i vernici Eparhije raško-prizrenske s vladikom Teodosijem, protekle sedmice tri dana su čistili unutrašnjost nedovršene crkve od raznog djubreta i izmeta koji su za sobom tokom proteklih 17 godina ostavili nepoznati vandali.

Tokom te akcije uredjeno je i neogradjeno dvorište hrama.

Kada su četvrtog dana farbali ulazna vrata crkve i kada su krečili zid u oltaru na kome su, takodje nepoznati počinioci, ispisali razne uvredljive grafite, došla je Gradjevinska inspekcija Prištine i zabranila dalje ćišćenje crkve i dvorišta zato što, kako su rekli, crkveni predstavnici nemaju adekvatna dokumenta i dozvolu za krečenje.

Inspekcija je, kako su rekli Beti, došla na telefonski poziv gradjana koji su se žalili da se tu nešto gradi.

Inspektori su tada rekli da ukoliko bilo ko udje u crkvu, pa i da se moli Bogu, da će hram biti plombiran, odnosno da će biti postavljena traka zabrane.

Predstavnici eparhije su ranije rekli da poseduju kompletnu dokumentaciju o posedu zemljišta i za gradnju hrama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.