U trendu

Plovidba na srpskim rekama bezbedna

Na Dunavu, Savi i Tisi su trenutno uslovi niskog plovidbenog nivoa, zbog niskog vodostaja reka, ali su dubine u granicama propisanih i omogućavaju bezbednu plovidbu, izjavio je danas šef Lučke kapetanije Beograd Branislav Milešić.

„Na Dunavu kroz Srbiju, od Bezdana do Prahova nema nasukavanja, zastoja, čekanja niti povlačenja brodova zbog niskog vodostaja“, rekao je Milešić agenciji Beta.

On je precizirao da su dubina, širina i radijus krivina u granicama propisih vrednosti i da se plovidba odvija bezbedno.

„Stanje plovidbe je optimalno, u skladu sa stanjem vodostaja. I taj niski plovidbeni nivo koji imamo trenutno nije prepreka za odvijanje plovidbe“, naveo je Milešić.

I na Savi se, kako je rekao, plovidba odvija redovno, osim na sremsko-mitrovačkom i šabačkom delu gde je dubina plovnog puta smanjena pa tamo mogu da prođu manji brodovi – do 160 santimetara gaza.

Milešić je kazao da se prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda svakodnevno prate i da se može očekivati dalje opadanje vodostaja ukoliko ne bude padavina.

„Lučka kapetanija prati kritične tačke i ukoliko dođe do ekstremno niskog pada vodostaja, reagovaćemo odmah saopštenjima, upororenjima. Sada je sve pod kontrolom, reke su u stagnaciji, i manjem opadanju“, istakao je šef Lučke kapetanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.