U trendu

Počela izgradnja stanova za 235 izbegličkih porodica

U naselju Ovča kraj Beograda danas je počela izgradnja 235 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Beograda.

Vrednost projekta je 9,8 miliona evra, od čega su 5,4 miliona evra obezbedjena iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa čiji je najveći donator EU.

Stanovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine, a kamen temeljac zajednički su simbolično položili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, američki ambasador Kajl Skot, ambasador OEBS-a Peter Burkhard i predstavnici donatora.

Devenport je izazio zadovoljsto što su radovi počeli, istakavši da izbegličke porodice više od dvadeset godina čekaju da dobiju adekvatno stambeno rešenje.

„Evropska unija je potpuno posvećena ovom programu i neće odustati od svoje posvećenosti sve do momenta dok se svi ciljevi ne ispune“, rekao je Devenport.

On je izrazio očekivanje i da će do kraja ove godine doći do zatvaranja svih kolektivnih cenatara u kojima su smešten izbeglice.

Dačić je zahvalio donatorima na podršci i istovremeno ukazao da je neophodno obezbediti još sredstava kako bi se rešilo stambeno zbrinjavanje izbeglica.

„Apelujem na medjunarodnu zajednicu i zemlje donatore da se i dalje odazivaju i pomažu jer finansiranje kompletnog projekta nije do kraja obezbedjeno“, rekao je Dačić.

On je naveo i da se stanovi u Ovči grade pretežno donatorskim sredstvima, dodavši da je deo novca obezbedila i Skupština grada Beograda.

„Mislim da je konačno vreme da se pitanje stambenog zbrinjavanja izbeglica reši, čime bi konačno zatvorili i izbegličke kampove i ostala mesta gde su msešteni“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, time bi bila ostvarena i puna integracija izbeglica u društvo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andrej Mladenović je rekao da u Ovči u izvodjenju radova grad učestvuje sa 2,3 miliona evra a da će biti uložena znatno veća sredstava ako se uzmu u obziri pripremni radovi i vrednost gradjevinskog zemljišta.

On je izrazio očekivanje da će za 14 meseci svih 235 stanova biti završeno i da će ljudi koji više od dve decenije čekaju dobiju krov nad glavom.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu.

Taj program se u Srbiji sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a a finansiran je sredstvima EU koja je najveći donator.

Donatori su posebno i SAD, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunije, Češka, Slovačka i Madjarska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.