U trendu

Počela letnja turistička sezona Begrada

U Skadarliji je danas na Platou kod Skadarlijske česme svečanim podizanjem zastave otvorena letnja turistička sezona.

Duž cele Skadarske ulice organizovani su raznovrsni sadržaji, a centralne tačke manifestacije bile su kod Skadarlijske česme i ispred Kuće Djure Jakšića.

Glumac Milorad Mandić Manda podsetio je okupljene u Skadarliji na slavne trenutke te boemske ulice Beograda, naglasivši da nije bilo nijedne slavne ličnosti koja je posetila Beograd a da nije posetila Skadraliju.

„Dugo je i teško nabrojati i setiti se svih značajnih imena koje su obišle Skadaliju, poslednji slavni gost bio je Žerar Depardije koji je oduševljen Skadarlijom kao i bivši američki predsednik Džimi Karter i gvozdena lejdi Margaret Tačer“, rekao je Mandić.

„Dva su prelomna trenutka u životu ove male, a tako značajne ulice. Prvi je onaj 1869. kada je otvoreno Narodno pozorište i kada je gomila glumaca i umetnika pohrlila baš u ovu Skadarsku ulicu da iznajme sobe i stanove. Drugi prelomni trenutak je 1901. godina“, rekao je Mandić podsetviši da je tada na mestu sadašnjeg Narodnog muzeja postojala kafana „Dardaneli“ koja je bila značajno mesto okupljanja glumaca, pisaca, novinara…

„Kada se srušila kafana, umetnici su se preselili upravo u Skadarliju“, rekao je Mandić.

Predsednik Turističkog saveza Beograda Miodrag Popović rekao je agenciji Beta da je Skadarlija istorija koja se posebno pamti a od kraja 19. veka „život Skadarlije ušao je u istorijske i književne čitanke“.

Popović je rekao da ima i „našminkanijih“ i većih, urbanijih gradova sa većim brojem muzeja i mostova ali da je Beograd poseban zato što je, kako je kazao, „Beograd u svemu i sve je u Beogradu“.

U donjem delu Skadarske ulice, ispod kafane Tri Šešira organizovan je Skadarlijski bazar, gde su rukotvorine izložili umetnici i zanatlije starih zanata, zajedno sa postavkom Škole za dizajn.

Sunčan dan zakrčio je danas Skadarsku ulicu brojnim inostranim i domaćim turistima i znatiželjnicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.