U trendu

Počelo sudjenje Branku Lazareviću

Branilac Branka Lazarevića Vedran Zečar ocenio je danas da je optužni akt protiv bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića „neodrživi činjenično pravni konstrkut pun kontradiktornosti“.

Zečar je novinarima, nakon početka glavnog pretresa u postupku protiv Lazarevića i ostalih optuženih za odavanje službene tajne, rekao da je optužni akt protivan zakonu i načinu na koji zakon treba i mora da se čita.

„O zloupotrebama policije i Tužilaštva sam i ranije govorio. Gospodin Lazarević nije učinio ni jedno krivično delo. To je poznato i Tužilaštvu koje iz nekih razloga, nama nepoznatih, nastavlja da insistira na svojoj tvrdnji koja je nepotkrepljena ni jednim dokazom“, rekao je Zečar novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu.

Upitan da li će izvoditi svedoke tokom postupka, Zečar je najavio da će odbrana izvesti svedoke i predstaviti pisane dokaze, ali će imena svedoka kada za to dodje vreme prvo saopštiti Sudskom veću.

„Dobar deo naših dokaza biće i dokazi Tužilaštva a koje je Tužilaštvo sakrilo od Sudskog veća u nameri činjenja jednog konstrukta gde su razgovori izuzimani i gde se gubi i suština komunikacije koja traje mesecima. Mi ćemo predlagati da se kao dokazi izvode i ono što je Tužilaštvo u drugim predmetima predlagalo, a što je od gospodina Lazarevića i Sudskog veća sakriveno“, naveo je Zečar.

On je dodao da je Tužilaštvo uvelo u postupak protiv Lazarevića „lažnog svedoka Draška Vukovića“, koji je „pet godina protiv Darka Šarića govorio jednu stvar, a i sada govori u ovom predmetu ne slično već dijametralno suprotne stvari“.

Upitan kako će postupak uticati na položaj Lazarevića, koji je trenutno otpravnik poslova ambasade Srbiji u Atine, Zečar je kazao da komentar na to pitanje može dati samo Ministarstvo spoljnih poslova u kome je Lazarević zaposlen.

Zečar je dodao da je zatražio da se donese rešenje o zastarelosti „imajući u vidu navode optužnog akta i ni jednog trenutka ne prihvatajući da je Lazarević učinio krivično delo“.

„Ukazao sam na kontradiktornost optužnog akta i na nešto što odbrana Lazarevića prepoznaje kao logično da je sud vodeći računa isključivo koji materijalno pravni propis treba primeniti trebao, odnosno morao, da donese rešenje o zastarelosti za krivično delo koje se Lazareviću stavlja na teret“, kazao je Lazarevićev advokat.

Branko Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe narko dilera Darka Šarića, u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“.

Pored njega, optuženi su i advokat Radovan Štrbac – za pranje Šarićevog novca od prodate droge, Rodoljub Radulović zvani Miša Banana – za šverc kokaina, koji je u bekstvu, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara.

Svi optužen izjasnili su se da nisu krivi.

Lazarević je rekao da apsolutno nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret, kao i da je u jezičkom smislu razumeo optužnicu, ali da je ona po njemu nelogično konstruisana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.