U trendu

Počelo testiranje kubanske vakcine

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u tri zdravstvene ustanove – Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, danas počelo testiranja kubanske vakcine „Cimavax EFG“ i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti.

„Došli su pacijenti, ušli su u proceduru, formirani su konzilijumi, ali to nije procedura koja traje pola sata, prosto svaki pacijent mora da se obradi“, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Ministar je istakao da je nabavljeno 1.680 jedinica vakcine, koje su dovoljne za 30 pacijenata, ali da za Ministarstvo zdravlja nije problem da se nabave dodatne količine.

„To je sve na dobrovoljnoj bazi, kako budu stizali zahtevi, tako ćemo se organizovati, dakle ovo je samo početak i mi nemamo problem da nabavimo dodatne količine, ali nije bilo normalno da nabavimo stotine hiljada, a da ne znamo kakve su želje pacijenata“, kazao je Lončar.

On je objasnio da lekar na osnovu liste bolesti obaveštava pacijenta da može da primi vakcinu i da onda pacijent odlučuje da li će je primiti. Ukoliko je odgovor pacijenta pozitivan, onda on ide na testiranje i postaje zvanični kandidat za kubansku vakcinu.

„Za desetak dana će doći stručnjaci sa Kube, koji će sve to pratiti, a mi ćemo se potruditi da za to vreme obradimo što više pacijenata“, rekao je Lončar.

Kubanske vakcine, koje su besplatne, stigle su u petak u Srbiju.

Kako je najavljeno, lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života.

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar