U trendu

Počeo postupak rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu danas je počeo postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića na kome je odlučeno da na sledećem ročištu, 8. februara budu saslušana dva svedoka.

Advokat, koji u ime potomaka Nedića traži rehabilitaciju, Zoran Živanović predložio je da budu saslušani Uroš Šušterič koji je tada zbrinut kao izbeglica iz Slovenije i Žarko Vidović koji je bio lokalni funkcioner Komunističke partije u Sarajevu, kako bi ukazali da je Nedić tada zbrinuo oko 400.000 izbeglica, što je sud prihvatio.

Advokat je naveo da je Nedić ima pravo na rehabilitaciju jer je lišen imovine, kao i da porodica smatra da je on lišen i života, jer je priča o njegovom samoubistvu iskonstruisana.

„Ne vidim njegovo direktno učešće u zločinima. Ako je neko stradao u logoru, onda za to treba da odgovaraju oni koji su ih tu smestili. Jevreji su bili pod nadležnošću Nemačke“, rekao je Živanović novinarima nakon ročišta u Beogradu.

Advokat je kazao i da istorijska dokumenta, knjige i novine kazuju da se zločini nad Jevrejima Nediću neopravdano stavljaju na teret.

Nedićev praunuk Aleksandar rekao je da Milan Nedić nikada nije bio ni osudjen, i da protiv njega nema ni opužnice, a ni presude.

„On je pomogao mnogim ljudima koji su tada činili stub srpske književnosti i nauke. Ovo je da bi se sprala neistinita ljaga sa njegovog imena“, rekao je Nedićev praunuk.

Kako je ocenio, nemoguće je i da je Milan Nedić počinio samoubistvo, jer je prozor kroz koji je to navodno učinio bio premali za njega.

Ispred Višeg suda u Timočkoj ulici protestovalo je i nekoliko desetina gradjana, kao i predstavnika Udruženja gradjana Panonska aktivistička organizacije koji su od Pančeva krenuli u protestnu šetnju do Beograda.

Prema rečima predstavnika tog udruženja Srdjana Papića Djurića, postupak rehabilitacije je poguban kako za državu, tako i za istoriju.

„Ono što se dešava od maja kada je počeo postupak rehabilitacije Mihailovića je to da državne institucije pokušavaju da relativiziju zločince, što ne ide u prilog istoriji“, rekao je on.

Okupljeni su nosili transparente „Nove rehabilitacije okupacije“, „Srpska državna straža“.

Ročište je zakazano za 8. februar u 10 časova, a medju predloženim svedocima su istoričari Kosta Čavoški i Bojan Dimitrijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.