U trendu

Podela akcija sledeća faza u privatizaciji Tanjuga

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković rekao je danas u Nišu da aktuelno zakonodavstvo značajno sužava manevarski prostor u pogledu dalje sudbine novinske agencije Tanjug, ali da će Vlada Srbije o tome odlučivati.

„Prema Zakonu o javnom preduzeću Tanjug, model po kome je svih proteklih godina i decenija funkcionisala ta novinska agencija, prestaje da postoji 31. oktobra. Besplatna podela akcija je nešto što zakon prepoznaje kao sledeću fazu“, rekao je Mirković u Nišu na okruglom stolu „Dokle se stiglo sa privatizacijom medija“.

Na dva javna poziva za prodaju kapitala Tanjuga nije stigla nijedna ponuda. Rok za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava je 31. oktobar i ako do tada ne budu prodati njihov kapital se besplatno deli zaposlenima ili će biti likvidirani.

Mirković je podsetio da zakon o Tanjugu takođe predviđa da će pravne posledice prestanka postojanja tog medija urediti Vlada Srbije svojim aktom.

„To je nešto što sledi kao paralelan proces onome koji se tiče besplatne podele akcija, jer vi ipak morate da odlučite i da definišete stvari vezane za zgradu ili za arhivu koja je izdvojena“, rekao je Mirković.

On je istakao da je činjenica da ako za jedan medij nije bilo prvom i drugom krugu interesenata, a pri tom je u drugom krugu cena bila 50 odsto od prve ponuđene cene, onda to dovoljno govori o tome da li postoji realan interes nekoga da kupi taj medij.

Predstavnica Agencije za privatizaciju Olivera Aranđelović istakla je da postoji dobra volja zaposlenih u Agenciji da za pojedine medije, uključujući i Tanjug, da bude raspisan i treći krug prodaje, ali ima ograničenja u rokovima, tako da konačnu odluku o tome treba da donese Vlada Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.