U trendu

Podnet zahtev za postupak protiv Eurobanke

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je danas zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Eurobank banke zbog toga što su u filijali banke, pored kontejnera, nadjeni dokumenti koji sadrže podatke o ličnosti klijenata.

„Činjenice utvrdjene u postupku nadzora govore da je do prekršaja došlo, ne zbog zle namere već zbog grube nepažnje i nemara, ali to svakako ne isključuje odgovornost i poverenik je protiv Eurobank a.d. Beograd i predsednika Izvršnog odbora kao odgovornog lica podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Beogradu“, naveo je Šabić u saopštenju.

Nakon što su utvrdjene nepravilnosti u tom slučaju, poverenik je naložio banci da preduzme mere i da ga u roku od osam dana o preduzetim merama izvesti.

Poverenik je zbog toga uputio i pismo guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković i ukazao da činjenice i okolnosti govore da nije reč o izolovanom slučaju.

Šabić je naveo i da utvrdjene činjenice govore da takvi postupci banaka mogu predstavljati i druge ozbiljne povrede prava, van nadležnosti poverenika, na koje bi trebalo i na koje bi morali da reaguju i drugi nadležni organi.

„Osim što ovakvi postupci izvesno predstavljaju grubo kršenje i najminimalnijih standarda korektnog odnosa prema bankarskom klijentu, oni mogu biti i ozbiljne nezakonitosti, posebno u oblasti bankarskog poslovanja“, dodao je poverenik.

On je ocenio i da je važno da Narodna banka u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti reaguje na sve slične slučajeve i izrazio očekivanje da će to i činiti.

„A prema konkretnim okolnostima, u odredjenim slučajevima obaveza reagovanja mora da važi i za organe kao što su tužilaštvo i MUP“, rekao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.