U trendu

Podrška evropskih agencija Tanjugu

Novinska agencija Tanjug je proteklih dana dobila podršku brojnih stranih i domaćih medija.

Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) izrazila je oštar protest i iznenađenje zbog odluke Vlade Srbije da prekine rad novinske agencije Tanjug i pozvala srpsku vladu da ponovo razmotri tu odluku.

„Ovim pismom Bord direktora EANA snažno preporučuje srpskoj vladi da ponovo razmotri svoju odluku da prekine rad Tanjuga“, navodi se u pismu upućenom Vladi Srbije.

Bord direktora EANA-e smatra da je od krucijalne važnosti da vlada sad iznese razloge i argumente za svoju odluku koja se tiče Tanjuga.

EANA je podsetila da je ranije, 12. oktobra, u saopštenju u detalje objasnila zašto je od najveće važnosti da se sačuva Tanjug i njegova uloga u pružanju nepristrasnih vesti medijima u Srbiji i inostranstvu.

„Podržavamo vladine planove za privatizaciju i potrebu da se smanje troškovi, ali smatramo da je odluka da Tanjug prestane da radi „kratkovida“, i u suprotnosti sa potrebom demokratskog društva da obezbedi medije na koje građani mogu da se oslone i da ostanu informisani“, navodi se u pismu.

Bord direktora EANA je na rasposlaganju, navodi se u pismu, a članovi te organizacije mogu da posete Beograd u bilo koje vreme, kako bi se diskutovalo o značaju postojanja nepristrasnih medija, ali i Tanjuga.

U sastavu EANA su agencije različite vlasničke strukture, i privatne i javne, između ostalih francuski AFP, nemački DPA, ruski Tas, italijanska ANSA, APA iz Austrije, EFE iz Španije i druge.

Direktor odseka u AFP Čalin Neaksu izrazio je žaljenje zbog događaja u vezi Tanjuga.

„Pre svega, dozvolite mi da Vam kažem koliko je nama u AFP žao zbog svega što se dešava u Tanjugu“, preneo je on u pismu direktorki Tanjuga, uz napomenu da francuska agencija želi da napravi opširniji tekst o istoriji i značaju Tanjuga.

Italijanska novinska agencija ANSA izrazila je punu solidarnost sa novinskom agencijom Tanjug i njenim zaposlenima, ocenivši da je reč o najvažnijoj novinskoj agenciji u Srbiji i jednoj od najvažnijih u Evropi.

„Nadamo se da će u ovom teškom momentu najvaznija novinska agencija u Srbiji i jedna od najznačajnih u Evropi, moći da nastavi svoju informativnu aktivnost u sluzbi društvenog i demokratskog razvoja Srbije i kao dragocena podrška stranoj štampi u Beogradu“, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Podršku Tanjugu izrazile su i kolege iz portugalske agencije Lusa, izrazivši „nadu da će ovo biti samo faza i da će se situacija promeniti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar