U trendu

Poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini 2016?

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je danas nadu da bi Srbija u prvoj polovini 2016. godine mogla da otvori poglavlja 23 i  24 u pristupnim pregovorima sa EU.

Posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Han je čestitao srpskoj vladi na napretku koji je u proteklih godinu ostvaren u približavanju Srbije EU, ali i naglasio da „tek sada počinje pravi posao“.

„To je tek početak trke“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vili „Bokeljka“.

Na pitanje novinara kako će poglavlje 35 uticati na proces pristupanja Srbije EU, Han je rekao da je „svima u EU cilj da postoji zajednička vizija za sve zemlje u regionu“, podsetivši da o brzini pregovora odlučuju države  članice.

U Briselu se 14. decembra održava Medjuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, 35 o normalizaciji odnosa sa Kosovom i 32 o finansijskoj kontroli.

Han se danas u Beogradu sastao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i šefovima poslaničkih grupa, a na posebnoj sednici obratio se poslanicima.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi da do kraja 2019. godine završi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU) i da je to rekao evropskom komesaru za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

„Pre otvaranja poglavlja kažem da teške reforme hoćemo da obavimo pre kraja 2019. godine. A onda je na EU da odgovori kada će nas primiti – 2020. ili 2022. godine, onda to ostaje na njima. Do tada je mnogo na nama i zavisi od nas“, rekao je premijer Vučić novinarima nakon susreta sa Hanom.

Vučić je podsetio da će 14. decembra biti otvoreno prvo pregovaračko pogavlje sa Unijom i dodao da je to veoma važan dan za Srbiju jer time pokazuje kakvom društvu želi da pripada i kakvo društvo želi da gradi.

„Mnogo smo radili da bi dovde došli ali je još mnogo toga pred nama i verujem da ćemo imati podršku Hana u tom poslu, jer je on naš iskreni prijatelj koji je mnogo pomogao da se dovde dodje. To što nas očekuje nije uvek lako i jednostavno ali se Srbija ne plaši posla“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija već pokazala da je za godinu i po dana bila sposobna da napravi odlične rezultate u ekonomskim reformama a da će još mnogo toga uraditi na planu ljudskih prava, pravosudju i u borbi protiv korupcije.

Premijer je, takodje, izrazio uverenje da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će postati članica Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.