U trendu

Poglavlje 35 biće najteže za Srbiju

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da će poglavlje 35, o Kosovu, biti najteže za Srbiju u pregovorima sa EU, jer je reč o političkom uslovu kojim se traži sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Milivojević je za agenciju Beta kazao da otvaranjem poglavlja 35 suštinski počinju pregovori Srbije o pristupanju EU i da se, ukoliko ne bude političke promene u programu i planu Vlade Srbije, taj proces može smatrati nepovratnim.

On je rekao da se poglavlje 35 prema pregovaračkom okviru otvara prvo, zajedno s poglavljima 23 i 24, pa se može smatrati da su suštinski pregovori otvaranjem poglavlja 35 počeli.

„Po mom dubokom uverenju, biće to najteže poglavlje za Beograd, jer je to politički uslov, traži se sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, odnosno u suštini izmedju Srbije i Kosova, pri čemu ta normalizacija nije definisana. Poznati su nam stavovi nekih vodećih medjunarodnih faktora koji čine većinu u EU, a koji su priznali nezavisnost Kosova i u tom smislu će ovo političko pitanje opterećivati pregovore do samog kraja“, kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, biće dosta delikatno definisati šta znači sveobuhvatna normalizacija koja treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom koji takodje još nije definisan.

„Ne možemo sada eksplicitno da kažemo da će zatvaranje poglavlja 35 značiti i priznavanje nezavisnosti Kosova, ali treba računati sa stavovima vodećih zemalja EU koje su priznale Kosovo i treba imati u vidu da dve strane praktično paralelno vode pregovore, pri čemu imaju obavezu da jedna drugu ne zaustavljaju u tom procesu“, rekao je Milivojević.

Dodao je da Srbija vodi pregovore o pristupanju EU za svoj deo, dok je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom.

„Mi ne znamo kako će taj proces teći, ali će teći paralelno, a kako će se završiti, to je teško sada reći. Medjutim, ovo će biti najteže i najdelikatnije pitanje do samog kraja pregovora“, rekao je Milivojević.

U Briselu se danas održava Medjuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena prva dva poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, 35 (o Kosovu) i 32 (o finansijama).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar