U trendu

Poglavlje 35 nije zamena za dijalog

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da pregovaračko poglavlje 35, koje se tiče Kosova, nije zamena za dijalog sa Prištinom i da se njime neće uslovljavati otvaranje narednih poglavlja u pregovorima sa EU.

Poglavlje 35, specifično je za Srbiju i novina i za EU, a njime će se pratiti primena postignutih sporazuma Beograda i Prištine, rekla je Joksimović za RTS i dodala da je to poglavlje za ostale kandidate podrazumevalo „ostala pitanja“.

„Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema Evropska komisija… mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i da je sasvim prihvatljiva u smislu da nije zamena za dijalog, već da će se pratiti primena postignutih sporazuma“, rekla je Joksimović.

Kako se dijalog bude odvijao, popunjavaće se sadržina tog poglavlja, dodala je Joksimović i navela da to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

„Tog poglavlja ne terba da se plašimo“, kazala je Joksimović uz ocenu da njegovo otvaranje predstavlja važan pozitivni signal i priznanje za sve reforme koje je Vlada Srbije sprovela.

Prema njenim rečima, to je priznanje za sve što je vlada radila i za šta su joj građani dali mandat.

„Malo duže smo čekali, ali nije kasno i mi nismo gubili vreme“, kazala je Joksimović i dodala da se 14. decembra otvaraju poglavlja 32 i 35, a da očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti naredna otvorena.

Komentarišući migrantsku krizu, Joksimović je ocenila da se Srbija pokazala kao efikasna i da je pokazala da ima veće kapacitete nego neke članice što ju je dodatno kandidovalo za članstvo.

„Mislim da nas je migrantska kriza dodatno kandidovala za članstvo u EU i da je to i prepoznato u izveštaju o napretku. Nekad će evroskeptici jačati, nekad politika proširenja, ali bitno je da smo mi zacrtali put reformi, to je dobro za nas, a reforme nas čine efikasnijim“, rekla je ministarka.

Kometaršući jučerasnja dešavanja i odlazak premijera Aleksandra Vučića na poligrafsko testiranje, Joksimović je ocenila da je taj premijerov potez pokazao da se u Srbiji poštuju institucije i vladavina prava.

„Mislim da je dobro što je Vučić juče sam otišao na poligraf, to nije demagoški, to je poštovanje institucija. Vladavina prava podrazumeva da su svi dostupni zakonu. To pokazuje jačanje i poštovanje institucija, što je svakako evropska vrednost“, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar