U trendu

Pogrebinski: Dvostruki standardi Zapada

Direktor kijevskog Centra za političke studije i istraživanje konflikata Mihail Pogrebinski ocenio je danas da paralela koja može da se povuče izmedju situacija na Kosovu i Krimu pokazuje primenu dvostrukih standarda Zapada.

„Ono što je zajedničko, a istovremeno i različito, jeste to što su Evropa i SAD priznali Kosovo, a Krim, koji je prošao bez rata i gde apsolutna većina stanovništva podržava pripajanje Rusiji, ne priznaju. Čini mi se da je to paralela koja pokazuje ono što nazivaju dvostrukim standardima Zapada“, izjavio je Pogrebinski koji u Beogradu učestvuje u okruglom stolu o krizi u Ukrajini koji organizuje beogradski Centar za istraživanja migracija.

Pogrebinski je u izjavi agenciji Beta rekao da u svetskoj politici postoji problem za koji danas ne postoji rešenje, a to je problem prioriteta izmedju prava naroda na samoopredeljenje i nepovredivosti granica.

„Deo sveta će smatrati da je prioritet pravo naroda na samopredeljenje i u tom smislu formalno Moskva je u pravu“, rekao je Pogrebinski i dodao da postoji mnoštvo medjunarodnih dokumenata koja daju prednost nepovredivosti granica.

„Zapad kaže da je Rusija pogazila taj princip, a Moskva kaže ‘čekaj, i vi ste s Kosovom taj isti princip pogazli’, na šta Zapad kaže ‘ma ne, to je druga stvar’. Ali zapravo isto je to“, izjavio je Pogrebinski.

Za razliku od Kosova, kako je rekao, na Krimu nije bilo sukoba i nijednog ispaljenog metka.

„Na Krimu je većina stanovništva živela s nadom da će nekada postati deo Rusije, a za Kosovo ne znam da li su tamo maštali da postanu deo Albanije“, dodao je Pogrebinski.

Zamenik direktora moskovskog Instituta Zajednice nezavisnih država Vladimir Žarihin izjavio je da Rusija poštuje odluku Srbije da ne uvede sankcije Rusiji.

„Posmatramo stav Srbije ne kroz javne izjave o teritorijalnoj celovitosti Ukrajine, nego kroz odbijanje Srbije da se pridruži sankcijama koje su vezane upravo za Krim i cenimo takav stav“, kazao je Žarihin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.