U trendu

Pokrajinski ombudsman osudio učešće hora na SNS skupu

Pokrajinski ombudsman osudio je danas učešće hora novosadske Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj na skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu u petak, i ocenio da taj slučaj svedoči o kontinuitetu ignorisanja prava deteta.

Ombudsman je saopštenju upozorio na činjenicu da škole, pristajući na učešće učenika na partijskim skupovima, podredjuju interese dece parcijalnim interesima političkih stranaka.

„Ovakvo ponašanje političkih stranaka, ali i neodgovornost osoba na čelu obrazovnih ustanova iz kojih deca učestvuju u stranačkim aktivnostima, nastavlja se i uoči predstojeće izborne kampanje, iako je to apsolutno neprimereno i u suprotnosti sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.

U toj instituciji su podsetili da su ukazivali na istu pojavu i 2012. i 2014. godine, kada su pozvali sve političke stranke da poštuju Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba i tako pokažu da im je zaista stalo do dece i njihovih prava.

„U društvu, nažalost, još ne postoji spremnost za tako nešto. Ta činjenica, medjutim, ne može biti opravdanje da se nastavi sa partijskom instrumentalizacijom dece, a drugima da se oportunistički povijaju pred zahtevima partijskih politika“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da su škole dužne da učenicima prenose znanje o svetu u kome žive, pa i o svetu politike i da im ukažu na prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje, dozvoljena i nedozvoljena ponašanja.

„Za stranku koja poput SNS ne propušta priliku da javno istakne svoju odanost evropskim vrednostima, skup u petak bi morao biti prilika za ozbiljno preispitivanje, jer je reč o početku predizborne kampanje. A početi izbornu kampanju sa porukom da nema ničeg problematičnog u pretvaranju dece u oruđe politčkih stranaka nikako ne može da bude poruka stranke privržene evropskim vrednostima“, ocenio je pokrajinski ombudsman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar