U trendu

Policija prisluškivala Vučića, Pajtića nikada?

Policija nikada nije prisluškivala lidera Demokratske stranke i predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića, ali je na osnovu uvida u dokumenta svih stepena tajnosti utvrđeno da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bio prusluškivan, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Stefanović je rekao da je ministar policije ovlašćen i da ima uvid u dokumenta svih stepena tajnosti i precizirao da je na osnovu tih spisa video da je premijer bio prisluškivan.

Kako je rekao, dešavalo se da BIA pronađe lice koje označi kao ekstremistu, kao što je to uradila sa funkcionerom SNS Vladimirom Đukanovićem, i da onda sva lica koja sa njim kontaktiraju „stave na mere“.

Na pitanje poslanika DS Dragana Šutanovca da li je prisluškivanje premijera Vučića bilo po zakonu, odnosno da li je postojao sudski nalog za to, Stefanović je rekao da ne zna da li je ikada bilo ikakvog sudskog naloga da se prisluškuju Vučić i Đukanović, ali da zna da nije bilo sudskog procesa protiv njih.

„Ako je nešto tu bilo zašto nema optužnog predloga, optužnice, nečega? Oni nisu optuženi ni za šta, niti su pozvani na saslušanje, ispitivanje. Očigledno je da su prisluškivani ne zbog toga što su za nešto odgovorni, nego iz nekih drugih razloga. Ne mogu da utvrdim kojih, već pretpostavljam zbog toga što su bili politički porotivnici tadašnjeg režima“, rekao je Stefanović.

Ministar je rekao da policija i BIA nisu prisluškivale Pajtića.

On je kazao da mu je bilo lako da pozove ljude u policiji i pita ih da li su ikada imali naloge da prisluškuju Pajtića i njegov broj telefona.

Kako je naveo, rečeno mu je da to nikada to nije urađeno.

Stefanović je naglasio da će istraga biti sprovedena do kraja.

„Mi nemamo nikakvo saznanje da je neko iz države prisluškivao Pajtića. Jedini svedok neće da se izjasni. Što nas sve navodi da sumnjamo“, rekao je Stefanović.

Poslanik DS Dragan Šutanovac naveo je da Pajtić nikada nije rekao da ga je policija prisluškivala i podsetio da je utvrđjeno da je VBA izašla iz zakonskog okvira i pratila aktivnosti SRS.“Na vašem mestu ne bih ništa od toga ‘bagatelisao’. To su veoma ozbiljne stvari, ako predsednik države uporno govori da ga neko tajno i nezakonito sluša. Vi sad pričate da Pajtić ne govori istinu, a predsednik Republike je u više navrata u više intervuja izneo optužbe na račun službi i policije. Da li hoćete da kažete da Nikolić laže?“, kazao je Šutanovac.

Šutanovac je istakao da bi Pajtić trebalo da bude bezbednosno štićen, a ne prisluškivan jer je i predsednik Vlade Vojvodine, a ne samo predsednik DS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.