U trendu

Poljoprivrednici: Ministar Stefanović govori neistine

Petorica uhapšenih poljoprivrednika uputila su pismo javnosti u kojem su naveli da su nepravično osudjeni na 30 dana zatvora i optužili ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je izneo neistine.

„Ministar je rekao da mi nismo poljoprivrednici i da nemamo poljoprivredna gazdinstva, što je neistina“, naveli su ratari u pismu u koje je agencija Beta imala uvid.

Šestorica poljoprivrednika iz Gakova, koji su više od mesec dana iz protesta spavali na njivama u tom mestu i sprečavali „uzurpatore“ da udju u državni posed, uhapšeni su prošlog petka.

Prekršajni sud u Apatinu je dan nakon njihovog hapšenja doneo jednu oslobadjajuću presudu, a preostalih pet poljoprivrednika osudjeno je na 30 dana zatvora.

Ratari su u pismu iz zatvora naveli da je Stefanović nakon njihovog hapšenja rekao da preduzeće Graničar iz Gakova obradjuje državno poljoprivredno zemljište i dodali da je reč o preduzeću koje je pod stečajem i s kojim je Ministarstvo poljoprivrede raskinulo ugovor još 2010. godine.

„Iz svega toga se vidi da se ovde radi o uzurpaciji državnog poljoprivrednog zemljišta. Zašto ministar nije pomenuo sve to, a zna se da je ministarka poljoprivrede upoznata sa tim, nego je samo nas poljoprivrednike osudio, kao da smo zločinci“, navodi se u pismu.

Poljoprivrednici su dodali i da zakon treba jednako da važi za sve „a ne da ima povlašćenih, kao što je uzurpator V.V i njegov pomagač S.S“.

Oni su naveli da nisu politički opredeljeni, ali da su na prošlim izborima glasali za Srpsku naprednu stranku (SNS).

Petorica poljoprivrednika pozvala su sve poljoprivrednike da ih podrže i ocenili da će se sve što se desilo njima, desiti i u ostalim mestima.

Oni su u pismu upitali Stefanovića i zašto nije pomenuo i drugu stranu, „uzurpatora koji je otvorio firmu u firmi kod nas“ i čoveka koji mu je to omogućio.

„Čuli ste svi iz medija da je osudjen na 20 godina zatvora zbog ubistva, a sada je prvi predao listu za odbornika u Somboru“, naveli su poljoprivrednici.

Televizija N1 objavila je početkom februara tajni snimak sastanka poljoprivrednika i poverenika SNS-a u Somboru Slobodana Stanića koji im savetuje kako da mimo zvanične licitacije za državno zemljište nelegalno obradjuju zemlju, kao i da se, ako bude problema, pozovu na njega.

N1 je objavio da Stanić, koji je prvostepeno osudjen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Hrvatskoj, zvanično ne obavlja nikakvu javnu funkciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.