U trendu

Poljski Sejm traži da Ukrajina prizna genocid nad Poljacima

Sejm, donji dom poljskog parlamenta, proglasio je danas, 11. jul, za Narodni dan sećanja na žrtve genocida koji su nad Poljacima u Drugom svetskom ratu počinili ukrajinski nacionalisti i njihova oružana frakcija Ukrajinska ustanička armija.

Sejm je usvojio rezoluciju kojom traži da se dostojno obeležegrobovi pobijenih a da se taj Volinski masakr nazove pravim imenom  –  genocid.

Rezolucija je izazvala burne sporove i kontroverze na poljskoj političkoj sceni zbog straha da insistiranje na izrazu genocid može da minira krhko pomirenje Ukrajinaca i Poljaka, posebno što rezolucija ne pominje uopšte represije i šikaniranje ukrajinskog življa pre rata u vreme kada su te oblasti pripadale Poljskoj.

„Rezolucija upire prstom na ukrajinske nacionaliste kao na odgovorne za genocid. Zločin nije izvršio ukrajinski narod. Podrška (današnjoj) Ukrajini ne znači ni u kom slučaju pristanak na slavljenjeubica“, kazao je obrazlažući rezoluciju poslanik Mihal Dvorčak iz vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Za rezoluciju su glasala 432 poslanika od 460 koliko ima donji dom poljskog parlamenta, 10 se uzdržalo a niko nije bio protiv.

„Žrtvama zločina koje su 1940-tih izvršili ukrajinski nacionalisti do današnjeg dana nije odata pošta kakva im pripada a masovna ubistva nisu nazvana u skladu sa istorijskom istinom onim imenom kakvozaslužuju – genocid“, stoji u rezoluciji koju su usvojili poljski poslanici.

Rezolucija je podsetila i na kasniju poljsku odmazdu nad Ukrajincima u tim oblastima u kojoj je prema ukrajinskim istoričarima stradalo oko 20.000 civila.

Napade na poljske susede ukrajinski nacionalisti Stepana Bandere započeli su u februaru 1943. godine a kulminacija je bila paralelni brutalni napad na 150 poljskih sela kojima su pomoć povremeno pružali sovjetski partizani u nedelju 11. jula 1943. godine kada su se Poljaci okupili na misama u crkvama.

Poljski istoričari procenjuju poljske žrtve na oko 100.000, dok ukrajinski istoričari navode da je u akcijama odmazde koju su preduzeli Poljaci i njihova zemaljska armija stradalo do 20.000 Ukrajinaca.

Dok poljski istoričari navode da su Banderini ukrajinski nacionalisti pokušali da iskoriste košmar Drugog svetskog rata da etnički počiste uglavnom Poljake, ali i Jevreje i Čehe iz zapadnih oblasti današnje Ukrajine, ukrajinski istoričari na ta ubijanja civila gledaju kao na posledicu sukoba poljske antifašističke Zemaljske armije i Ukrajinske ustaničke armije kao oružane frakcije nacionalista.

Bizarnu teoriju zavere oko Volinskog maskra od koje se distanciraju poljski istoričari izneo je povodom ove, 73. godišnjice poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič po čijim zamislima su za masakr krivi Rusi.

U novoj publikaciji koja će izaći na jesen, poljski istoričar Gžegož Motika iz Instituta pamćenja naroda u novoj publikaciji kao najsličnije zločine o kojima govori kao etničkim čišćenjima sa elementima genocida navodi zločine ustaša u Hrvatskoj Ante Pavelića nad srpskim življem.

„Želim da pokažem organizovanu prirodu tih etničkih čišcenja poljskog stanovništva. Pokušavam takodje da pokažem analogiju Volinjskog masakra sa etničkim čišćenjem srpskog življa u Hrvatskoj u vreme Drugog svetskog rata. Postupci ustaša i ukrajinskih nacionalista bili su u mnogome slični“, kazao je Motika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.