U trendu

Položaj invalida gori nego u vreme Miloševića

Položaj osoba sa invaliditetom danas je mnogo gori nego pre 2000. godine, a njihova prava su manja nego u doba Slobodana Miloševića, ocenili su danas učesnici okruglog stola „Prava i položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji danas“.

„Naši poroblemi su sve teži, stanje je sve lošije. Gore je nego pre 2000. godine. Aktuelnu vlast osobe sa invaliditetom i njihovi problemi više ne interesuju“, naveli su predstavnici više udruženja invalida na tribini povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Predstavnik Udruženja paraplegičara Vukoman Bošković izrazio je žaljenje što niko od čelnika države i grada – ni predsednik Tomislav Nikolić, ni premijer Aleksandar Vučić, ni ministar Aleksandar Vulin, nemaju vremena, ni na današnji dan, da čuju probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

„Ni gradonačelnik (Siniša Mali) nema vremena da nas primi, zato što je mali“, rekao je Bošković i podsetio da ih je premijer u kampanji više puta posetio i obećavao leks specijalis koji će unaprediti položaj osoba sa invaliditetom, kojih u Srbiji, prema procenama, ima oko 800.000.

Na okruglom stolu je ocenjeno i da se zakoni koji bi unapredili živote osoba sa invaliditetom ne primenjuju.

Predložena je hitna izmena zakona o socijalnoj zaštitii rehabilitaciji, usvojanje zakon o roditelju negovatelju i personalnim asistentima za sve osobe sa invaliditeto i omogućavanje da njihovi bliski rođaci dobiju zvanje personalnog asistenta.

„Potrebno je promeniti Zakon o ortopedskim pomagalima jer se ona sada mogu menjati na osam godina. U vreme socijalizma menjala su se po potrebi, u vreme Miloševića na tri godine, u vreme demokrata na pet, a danas u vreme Srpske napredne stranke na osam godina“, rekao je predsednik udruženja osoba sa invaliditetom „Fenkis“ Branko Jokić.

On je podsetio da je za 13 godina u Srbiji uklonjeno samo 10 odsto barijera, da osobe sa invaliditetom ne mogu da koriste gradski prevoz, da su autobusima potrebne hidraulične, a ne ručne platforme koje zavise od dobre volje vozača.

Predsednik „Feniksa“ ocenio je da je neophodno da država napravi i sigurnu kuću za osobe sa invaliditetom koje su često žrtve nasilja.

Predstavnik uduženja ratnih vojnih invalida Željko Vukelić rekao je da je više od 7.000 vojnih invalida potpisalo peticiju za smenu državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragana Popovića, i dodao da se traži i ostavka pomoćnika ministra Vladimira Pešića.

Skup je održan u sedištu Nove stranke koja je, kako je rečeno, udruženjima ponudila prostor jer nisu imali novac za iznajmljivanje drugog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.