U trendu

Poništavanje konkursa za nauku nije dobro za kompetitivnost nauke

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da odluka Vlade Srbije da poništi konkurs za naučnoistraživačke radove nije dobra za kompetitivnost srpske nauke, prenosi današnja Politika.

„Za srpsku nauku je loše da je već sedmu godinu u provizorijumu, u stanju privremenog rešenja i da je konkurs bio način da se iz toga izadje – naravno, uz potrebu da se izvesne stvari kristalizuju i uz podršku mladim istraživačima“, rekao je Politici akademik Kostić.

On je izrazio bojazan da nauka u Srbiji „ulazi u status kvo“, što nije dobro za nauku.

Povodom ranije podrške konkursu za istraživačke radove, koji su dali SANU i Univerzitet u Beogradu, Kostić je rekao da to nije njegov lični stav, već stav Izvršnog odbora i Odbora za usvajanje i praćenje strategije razvoja nauke SANU.

„Žao mi je što nije iskorišćena prilika da se čuje stav institucija, mada ne insistiramo na tome da ono što mi mislimo bude po svaku cenu i prihvaćeno. Propuštena je prilika da izvršna vlast komunicira sa institucijama. Duboko verujem da u institucijama, poput Beogradskog univerziteta ili SANU postoje ljudi koji se u taj posao razumeju“, rekao je Kostić.

Vlada Srbije juče je poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata, a tim povodom ministar prosvete i nauke Srdjan Verbić ponudio je ostavku.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je očigledno da se ne mogu očuvati ljudski kapaciteti, odnosno plate zaposlenih i da se istovremeno podigne kvalitet naučnog rada.

Prema njegovim rečima, mora se insistirati na kompetitivnosti, jer bez toga nauka ne može da napreduje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.