U trendu

Ponovo pokriveni murali u holu Skupštine Kosova

Nadležne službe Skupštine Kosova ponovo su pokrile murale sa motivima iz istorije Albanije koje su u četvrtak otkrili poslanici opozicije, a pokret Samoopredeljenje ocenio je danas da to pokazuje da se predsednik Skupštine Kadri Veselji „srami nacionalne istorije“.

Poslanici opozicije su pred početak sednice u četvrtak skalpelima uklonili materijal kojim su murali bili pokriveni, a po oceni Samoopredeljenja, predsednik skupštine ih ponovo pokrio posle radnog vremena i krišom.

„Kada su svi slavili veliki uspeh nacionalnom tima (Albanije) i kvalifikacije za evropski šampionat, Veselji je, kao i Unmik ranije, pokrio murale koji predstavljaju značajne momente naše istorije“, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Taj pokret optužuje Veseljija da na ovaj način želi da „ispere svoje nasledstvo bivšeg šefa SHIK-a“, Kosovske obaveštajne službe.

„Ovo je imidž Veseljija, pravi Veselji ostaje onaj iz SHIK-a, šef tajnih poslova, odluka i dela“, navodi se u saopštenju.

Na muralu u Skupštini Kosova prikazani su srednjovekovni albanski junak Skenderbeg koji je porazio osmanlijsku vojsku, i Prizrenska liga, skup albanskih lidera organizovan u 19. veku koji je otvorio put za osnivanje nezavisne Albanije 1912. godine.

Unmik je tražio da se ovi murali prikriju jer imaju jednonacionalne motive, a Skupština Kosova i Kosovo su multietnički.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.