U trendu

Porodica Milana Pantića traži da joj se ustupi odlučivanje o nagradi

Porodica ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine danas je, povodom obeležavanja 15 godina od ubistva, predložila da se nagrada za novinarsku hrabrost  „Milan Pantić“ ustupi porodici kako sećanje na žrtvu ne bi počelo da bledi i navela da je nedodeljivanje nagrade korak ka tome.

Nagrada „Milan Pantić“, koju dodeljuju „Večernje novosti“, ove godine po prvi put nije dodeljena, jer je, kako stoji u obrazloženju, stiglo sedam predloga, među kojima i nekoliko koji zaslužuju pažnju, ali nijedan nije poseban i značajan toliko da zaslužuje nagradu sa imenom čoveka koji je svoju novinarsku hrabrost platio životom.

„Pozivam članove žirija da se novinarska nagrada „Milan Pantić“ formalno-pravno ustupi porodici, kako narednih godina ne bismo dolazili u situaciju da bilo ko baca senku na ime mog oca i da žrtva koju je podneo za slobodu novinarstva u Srbiji bude bačena u drugi plan. Nerazumevanje pojedinaca ko je bio Milan Pantić, lične sujete i animoziteti, doveli su nas do toga da je čuvanje sećanja na njega ozbiljno ugroženo“, kazao je Milanov sin Nemanja Pantić.

On je u ime porodice izrazio veliko nezadovoljstvo što sećanje na njegovog oca počinje da bledi.

Direktor „Večernjih novosti“ Ratko Dmitrović istakao je da će, ukoliko porodica pokrene tu inicijativu, kompanija o tome odlučiti, jer je ona ustanovila nagradu.

„Davati nagradu samo da bi bila dodeljena veća je greška nego ne dodeliti je, s obzirom na kandidate koji su predloženi. Odluka žirija da se nagrada ove godine ne dodeli ispravna je i zaista mi je žao zbog stava porodice“, rekao je Dmitrović.

On je rekao i da pomak u istrazi daje određenu nadu, ali da nije optimista kad je reč o rešavanju ovog slučaja.

Dmitrović je naveo da je važno da se slučaj reši, ne samo zbog porodice i samog čina, već i da bi se dokazalo da se ubistvo novinara ne isplati.

„Kad dolazimo ovamo, uz mučninu koju osećam, jedno od opterećenja je i da li ću izgovoriti rečenice koje su iste kao i prošle godine. Ukoliko to bude samo jedan u seriji nerešenih slučajeva, mi kao društvo ne samo da stagniramo, nego ćemo imati problem dominacije mišljenja koje kreće od stava da se isplate i nasilje i ubistvo“, izjavio je Dmitrović.

Na pomenu Milanu Pantiću govorili su predstavnici novinarskih udruženja Živojin Rakočević i Predrag Blagojević.

Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine sa više udaraca tupim predmetom u glavu, u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice. On je pisao o malverzacijama u Jagodinskoj pivari i cementari u Popovcu.

Pomenu na jagodinskom groblju prisustvovala je porodica, prijatelji i kolege novinari iz Jagodine i predstavnici novinarskih udruženja u Srbiji, koji su zatim položili cveće na spomen ploču na mestu ubistva i na bistu Milana Pantića na istoimenom trgu u blizini zgrade u kojoj je Pantić živeo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.