U trendu

Porodjaj uz epidural dostupan porodiljama u Nišu

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš od početka godine uradjeno je, uz epiduralnu anesteziju, više od 200 porodjaja, a ova anestezija i bezbolni porodjaji postali su dostupni svim ženama, izjavio je direktor Centra za anesteziologije Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

On je na konferenciji za novinare rekao da prethodnih godina, iz različitih razloga, epiduralna anestezija nije često radjena u niškom porodilištu.

„U proteklih deset godina imali smo uradjenih epiduralnih anestezija koliko u prvih devet meseci ove godine“, kazao je Janković.

Janković je kazao da su bezbolni porodjaji postali dostupni svim ženama pošto je Centar za anesteziju dva iskusna anesteziologa prebacio na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

„Službe koje su ostale bez tih anesteziologa morale su da daju više od svog maksimuma da bi sve pokrile, ali to sada sve funkcioniše bez problema“, izjavio je Janković.  

On je istakao da Centar za anesteziju ima trenutno 70 lekara specijalista i pet lekara na specijalizaciji, što je deficitaran broj, ali „situacija nije beznadežna“.

Janković je rekao da Centar ima oko 50 mladih lekara na volonterskoj specijizaciji iz anesteziologije i za KC Niš bio bi „veliki benefit kada bi neki od njih bili zaposleni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.