U trendu

Portal o radu poverenika za informacije od javnog značaja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstavio je danas portal koji gradjanima omogućava da bez ograničenja koriste, obradjuju i analiziraju podatke o radu te institucije.

Šabić je na predstavljanju projekta u Beogradu rekao da je reč o finalizaciji projekta koji je trajao više meseci iza koga stoji ideja o dostupnosti podataka o radu javnih vlasti.

„Sve što država radi unapred je plaćeno novcem gradjana kao poreskih obveznika i zato je u redu da sami gradjani vide šta vlast radi. Posebno je značajno da su ovi podaci mašinski čitljivi da to nije prosto prepričavanje ili fotografija informacija, već da onaj ko koristi te podatke može dalje da ih obradjuje i analizira“, rekao je Šabić.

On je podsetio da su koncept komunikacije već sproveli Ministarstvo posvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali ne u punom obimu poput poverenika i na nešto drugačije načine.

„Nije poverenik jedna od najinteresantnijih institucija, ali je stvar u tome da ovaj primer slede svi organi, naročito oni koji imaju više moći i novca“, kazao je Šabić.

Na veb adresama poverenika www.otvorenipodaci.poverenik.rs i www.data.poverenik.rs trenutno je otvoreno 13 skupova podataka medju kojima su žalbe iz oblasti prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Objavljene su i mere za unapredjenje javnosti rada, zahtevi za pristup informacijama podneti povereniku, kao i nadzor nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.