U trendu

Portparol SPC: Susret dva poglavara podsticaj dijalogu i u ostatku sveta

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop bački Irinej, pozdravio je danas predstojeći susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC) patrijarha Kirila u Havani 12. februara i izrazio nadu da će on biti podsticaj mirotvornom dijalogu dveju hrišćanskih crkava i u drugim delovima sveta.

„SPC izražava nadu da će predstojeći razgovor biti podsticaj mirotvornom i istinoljubivom dijalogu i u drugim delovima sveta, pa i na našem području, gde pravoslavni Srbi vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti – u Hrvatskoj u poslednje vreme, nažalost, kao de facto gradjani drugog reda, za poneke neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za što se ne zalaže samo naša SPC, nego i sam papa Franja i Sveta stolica u celini“, kazao je Irinej, a saopštila SPC.

On je kazao i da SPC podržava napore dvojice poglavara da u dijalogu i saradnji s najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog sveta pronadju „delatne odgovore na tragične dogadjaje koji stoje pred savešću čitavog čovečanstva, a to je u prvom redu genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog istoka i znatnog dela Afrike“.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je ranije iz Vatikana i Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.