U trendu

Portugal podržava otvaranje poglavlja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim sekretarom za evropske poslove Portugala Margaridom Markeš o unapredjenju saradnje izmedju dve države i evropskom putu Srbije.

Joksimović i Markeš su ocenile da dve države imaju dobre odnose, ali i da treba tražiti dodatne modalitete za unapredjenje bilateralne saradnje, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Na sastanku je takodje konstatovano da je, bez obzira što proces pristupanja za svakog kandidata ima izvesnu dozu specifičnosti, razmena iskustva sa državama koje su prošle kroz taj proces veoma značajna.

Joksimović je ponovila da je Srbija ispunila neophodne kriterijume za otvaranje poglavlja 5, 25 i 26 ali i naglasila da je za gradjane Srbije, pored pomaka koji se ostvaruje otvarnjem novih poglavlja, najvažniji krajnji rezultat.

Prema njenim rečima, pomak se ogleda u postignutom nivou razvoja, kvalitetu sprovedenih reformi, većem standardu. Ponovila je da su to i glavni razlozi zbog kojih se evropske integracije smatraju unutrašnjom razvojnom politikom.

Markeš je istakla da Portugal nastavlja da podržava evropski put Srbije i otvaranje narednih poglavlja i dodala da je izazov zatvoriti, a ne otvoriti poglavlja.

Joksimović je naglasila da je u pitanju sveobuhvatni proces koji se ogleda i u ekonomiji, odnosu prema regionalnoj stabilnosti, migranstkoj krizi, navodeći da je Srbija ostvarila vidljive pomake na tim poljima.

Sagovornice su se složile da su ekonomske reforme od suštinskog značaja za napredak svake države i društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.