U trendu

Poseban značaj Bajdenove podrške ekonomskim reformama

Poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji veoma je važan i pozitivan signal koji govori o dobrim odnosima dve zemlje, izjavila je danas izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Vera Nikolić Dimić.

Ona je naglasila da je, pored toga što je posetom učvršćena bilateralna saradnja, posebno značajno što je Bajden ukazao i na američku podršku ekonomskim reformama i značajno interesovanje SAD za ulaganje u Srbiju.

Nikolić Dimić je u izjavi Tanjugu napomenula da je bitno i što je Bajden došao u trenutku kada je formirana nova Vlada Srbije, a nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU.

Kako je rekla, spoljnotrgovinska razmena dve zemlje poslednjih godina nije obimna, ali je njen rast moguć, podsećajući da je Srbija od prošle godine ponovo u sistemu „opšte šeme preferencijala“, koja omogućava domaćim privrednicima da izvoze u SAD bez carine, ili po povlašćenim stopama.

Ona je podvukla da najveću korist ekonomske saradnje sa SAD Srbija ima od investicija američkih firmi u Srbiju, koje su do sada premašile 2,5 milijarde evra.

„Neki od najvećih investitora su svetski lideri kao što su kompanije Filip Moris International, Coca Cola, Ball packaging Europe. Imamo jaku zastupljenost investicija i u IT sferi, sa kompanijama Microsoft, Oracle i IBM na čelu, a sve je prisutniji i trend dolaska outsource-ing kompanija kao što su NCR i Sitel“, napomenula je Nikolić Dimić.

Prema njenim rečima, američke kompanije su u Srbiji prisutne u desetak sektora i mogu da se pohvale zadovoljavajućim rezultatima, ali dodaje da je potrebno i dalje ulagati napore u kreiranje boljeg poslovnog ambijenta, kako bi se saradnja podigla na još viši nivo i privukle dodatne investicije.

„Za kompanije iz SAD i članice Američke privredne komore u tom kontekstu je ključna veća predvidivost zakonodavnog procesa i šire uključivanje poslovne zajednice u kreiranje propisa, kroz obavezne javne rasprave o zakonima koji nameću direktne ili indirektne finansijske obaveze privredi“, istakla je ona.

Nikolić Dimić je dodala i da su među prioritetima Američke privredne komore za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u Srbiji i reforma Poreske uprave, nastavak borbe protiv sive ekonomije, kao i efikasniji, brži i jednostavniji rad državne uprave sa manje troškova za državu, građane i privredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.