U trendu

Poslanici danas o zakonima iz oblasti pravosudja i zdravstva

Skupština Srbija počeće danas novu sednicu na čijem će se dnevnom redu naći predlozi više zakona iz oblasti pravosudja i zdravstva.

Medju 13 tačaka dnevnog reda, poslanici će razmatrati Predlog zakona o izvršenju i obezbedjenju kojim se povećava nadležnost izvršitelja, ali i propisuje njihova stroža kontrola i bolja zaštita dužnika.

Novim zakonom, menja se sam naziv izvršitelja, tako da će se oni zvati javni izvršitelji čime se potencira da obavljaju posao od opšteg interesa, za koji će morati da imaju položen ne samo ispit za izvršitelje, već i pravosudni ispit.

Na dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o sudskim taksama, kojima se zbog prenošenja nadležnosti sa sudova na izvršioce, gradjani oslobadaju plaćanja pojedinih taksi, jer se one ukidaju.

Na dnevnom redu će se naći i Predlozi Zakona o dopunama Zakona o javnom tužilaštvu, o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, kao i zakona o Pravosudnoj akademiji.

Tim izmenama prestaju da važe odredbe zakona kojima se prednost za izbor na fukciju imale sudije i tužioci sa završenom obukom na Pravosudnoj akademiji.

Izmenama i dopunama zakona Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, u cilju njihovog transparentnijeg rada, propisuje se da sednice tih tela budu otvorene za javnost, osim u slučaju zaštite tajnosti podataka.

Na dnevnom redu su još izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, kao i seta zakona iz oblasti zdravstva – izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma izmedju Vlada Srbije i Poljske o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.