U trendu

Potpisan SSP EU i Kosova

Kosovo i EU potpisali su danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje, a šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) ocenila je to kao značajan trenutak u odnosima. 

Sporazum su potpisali čelnica Evropske službe za spoljno delovanje Mogerini, evropski komesar za pregovore Johanes Han (Johannes Hahn), kosovski premijer Isa Mustafa i ministar za pridruživanje EU Bekim Čolaku, kako se vidi na fotografijama postavljenim na društvenu mrežu Tviter. 

Mogerini je na Tviteru navela da je to značajan događaj u odnosima EU i Kosova, Han da predstavlja prekretnicu u odnosima, dok je litvansko ministarstvo spoljnih poslova Kosovu u uputilo čestitke. 

Sa druge strane, član kosovskog parlamenta i analitičar Iljir Deda ocenio je da potpisivanje SSP u skladu sa međunarodnim propisima „jača subjektivnost, bez obzira na tekst“ i da Kosovo neće skoro dobiti status kandidata. 

SSP je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

„To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije“, rekao je ranije premijer Mustafa, i dodao da je to „početak dugog puta, koji će biti početak puta Kosova ka EU“.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU, a zemlje članice su na sastanku pripremnog tela Saveta zeleno svetlo dale prošle sedmice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar