U trendu

Potrebna bolja saradnja po pitanju migracija

Neophodna je bolja saradnja medju državama zapadnog Balkana, a onda i sa Evropskom unijom (EU) kako bi se našlo jedinstveno rešenje za migrantsku krizu, zaključeno je danas na debati o migracijama i evropskim integracijama u organizaciji Centra za demokratiju.

„Srbija i zapadni Balkan moraju pronaći način da budu deo rešenja za migrantsku krizu, a EU je najbolji okvir koji imamo, zato je važno da što pre otvorimo pregovaračka poglavlja“, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije Grupa 484 Vladimir Petronijević u Beogradu.

On je ocenio i da je dosadašnja reakcija EU na migrantsku krizu „više bila ad hok, nego promišljen plan koji može dati dugoročne efekte“.

„Ipak, izuzetno je važno da zemlje zapadnog Balkana saradjuju i da zemlje u regionu budu tretirane kao buduće članice EU, a ne kao zemlje trećeg sveta“, dodao je Petronijević.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović kazao je da pitanje izbeglica nije novo i da se mora rešavati na globalnom nivou.

„Migrantska kriza je krupan problem koji se mora rešavati na nivou čovečanstva i velike strategije“, rekao je Mićunović i dodao da je još u staroj Grčkoj izgnanstvo bila druga najgora kazna posle smrti.

Advokat i stručnjak za pitanje migracija Brankica Grupković ukazala je na potrebu reforme sistema azila i dovodjenja u sklad sa medjunarodnim propisima.

„Potrebno je pojačati napore u Srbiji, posebno u svetlu regulative“, navela je Grupković.

Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom pokrenuo je seriju debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i društva u okviru projekta „Demokratski politički forum“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.