U trendu

Poverenik poništio rešenje policije

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poništio je danas rešenje kojim je policija odbila pristup informaciji od javnog značaja bivšem šefu kabineta bivšeg gradonačelnika Zrenjanina i ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, Ivanu Živkovu.

Živkov je 4. marta 2014. godine podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog pretnji koje su mu tog dana upućene putem SMS poruke, a policija je odbila da mu dostavi kopiju izveštaja o tom slučaju.

Živkov je saznao za izveštaj policije od zamenice javnog tužioca Gordane Putić dok je davao izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu 22. septembra 2014. godine, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio je kopiju.

On je optužio zrenjaninsku policiju da pokušava da zataška slučaj, a izrazio je i sumnju da neefikasnim postupanjem policija pokušava da dovede do zastarelosti krivičnog gonjenja, zbog čega se žalio i zaštitniku gradjana i taj postupak je u toku.

Na osnovu žalbe Živkova, poverenik za informacije od javnog značaja ustanovio je da policija „nije pružila valjan dokaz o opravdanosti isključenja pristupa traženim informacijama“ i naložio joj da „na osnovu pravilno utvrđenog činjeničnog stanja“ ponovo odluči o zahtevu.

Živkov je ranije medijima dostavio i tekst preteće SMS poruke u kojoj piše:“Prekini da laješ i ucenjuješ ili ćemo te poslati na paraolimpijske igre“.

Ivan Živkov je ranije u više navrata iznosio oštre optužbe protiv Gorana Kneževića zbog navodnih malverzacija koje je izvršio tokom ministarskog mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar