U trendu

Pozitivan stav za otvaranje pregovaračkih poglavlja

Direktor Jukom-a Milan Antonijević izjavio je danas da se nemačka kancelarka Angela Merkel tokom sastanka sa predstavnicima civilnog društva interesovala za pitanja regionalne saradnje, vladavine prava, pregovore Beograda i Prištine, pregovaračka poglavlja sa EU i migrante i istakao da je pokazala dobro znanje o situaciji u Srbiji.

Antonijević je agenciji Beta rekao da postoji saglasnost da poglavlja 23 i 24 mogu biti otvorena u narednom kraćem periodu, da je razgovor sa Prištinom nešto što ide u dobrom pravcu i da tu treba staviti fokus, ali da je mnogo bitnija izgradnja institucija.

„(Merkel) Nije precizirala vremenski period, ali postoji po svemu sudeći jedan pozitivan stav da poglavlja moraju biti otvorena u kratkom periodu i da je to interes i Nemačke i EU. Tu negde smo se složili u porukama da će same reforme početi u trenutku kada se otvore dva pogavlja i da na taj način možemo menjati i društvo i sve ono što nije valjalo u prošlosti“, rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo je reči i o rezoluciji o Srebrenici, pritiscima na nezavisne institucije, stanju u medijima, pravosuđu, ekologiji kao i privredi i poljoprivredi.

„To su stvari koje pokazuju gde je interesovanje Nemačke i same kancelarke i izuzetno njeno poznavanje mnogih detalja, te nije bilo potrebe mnogo je uvoditi u priču, mnoge stvari je već sama znala“, rekao je Antonijević.

On je ocenio da je dobar je signal što se nemačka kancelarka našla sa civilnim društvom i što su razgovarali otvoreno o svim temama i dodao da su njena pitanja pokazala gde je fokus Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.