U trendu

Pravosudje na severu Kosova – Beograd na potezu

Institucije Kosova preduzele su sve mere potrebne za primenu sporazuma o pravosudju na severu Kosova i očekuju da ona počne 10. januara 2017. godine, rekli su agenciji Beta u Vladi Kosova.

Prema sporazumu o pravosudju, biće uspostavljen jedan Osnovni sud i jedno Osnovno tužilaštvo u regionu Mitrovice, koji obuhvata sedam opština kao što je definisano Zakonom o sudovima Republike Kosovo.

Taj zakon utvrdjuje da se Osnovni sud u Mitrovici, sa sedištem u Mitrovici, osniva za teritoriju opština Južna Mitrovica i Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, Srbica i Vučitrn.

Prema Zakonu, na Kosovu postoji ukupno sedam osnovnih sudova.“Prema sporazumu, Srbija će 9. decembra 2016 raskinuti ugovore o radu i ukinuti plate srpskih sudija i tužilaca koji će biti integrisani u kosovski pravosudni sistem. Srbija je obavezna da obavesti EU najkasnije do 9. decembra 2016. da je izvršila ove obaveze. Integracija u sistem Kosova će biti obavljena 10. januara 2017. godine“, rekli su agenciji Beta u Vladi Kosova.

Proces integracije i regrutovanja srpskog osoblja završen je, a izabrano je 44 sudija, 34 tužilaca i 148 administrativnih radnika. Ono što predstoji je polaganje zakletve izabranih sudija i tužilaca.

Predlozi za sudije i tužioce su stigli u kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija, ali on još nije potpisao ukaz o njihovom imenovanju, kazali su Beti u kabinetu kosovskog predsednika i dodali da se pojavio problem bez čijeg rešenja kosovski predsednik neće potpisati ukaz.

Kako je objašnjeno, taj problem je što sudije i tužioci iz srpske zajednice koji će raditi u okviru kosovskog pravosudnog sistema, očekuju izmenu zakonodavstva u Srbiji koje treba da reši njihov status pre integracije, odnosno da im omogući da redovno primaju penzije od Republike Srbije.Za prištinske medije to je potvrdila sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, koji radi po sistemu Srbije, Jelena Krivokapić.

„Sud ne može početi rad u okviru integrisanog pravosudja ukoliko sudije ne budu zadovoljne rešenjem svog statusa od strane Srbije“, kazala je ona.

U Vladi Kosova kažu da je sada na institucijama Srbije da postignu dogovor sa sudijama i tužiocima koje su izabrali Sudski i Tužilački savet Kosova, kako bi posle toga usledio ukaz o njihovom imenovanju i polaganje zakletve pred predsednikom Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.