U trendu

Prebacivanje srpskih pritvorenika u Podujevo ugrožava njihova prava

Gradjanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda“ (GI SDP) pozvala je danas Euleks da poništi odluku o prebacivanju srpskih pritvorenika iz kosovsko-mitrovačkog u zatvor u Podujevu, kojom se ugrožavaju njihova ljudska prava.

GI SDP je u saopštenju ocenila da je reč o „neobrazloženoj akciji“ misije Euleks koja „uznemirava ne samo porodice prebačenih pritvorenika već i celokupnu javnost na severu Kosova i Metohije“.

„Podujevo je etnički očišćen albanski grad pa boravak pritvorenika srpske nacionalnosti u njemu ugrožava njihova ljudska prava. Hitno tražimo reakciju Euleksa, čiji je jedan od osnovnih ciljeva boravka na Kosovu zaštita ljudskih prava, da razjasni i poništi ovu odluku i vrati pritvorenike u Kosovsku Mitrovicu“, navedeno je u saopštenju.

Inicijativa je ocenila i da je odluka o prebacivanju srpskih pritvorenika „još jedan u nizu primera dvostrukih aršina“, navodeći da su članovi Dreničke grupe koji su opuženi za ratne zločine, „jednostavno pobegli kada su trebali da budu prebačeni u za njih ‘neodgovarajući’ zatvor u Kosovskoj Mitrovici“.

„Ne mešamo se u odluke pravosudnih organa, ali se borimo za osnovna ljudska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, dodaje se u saopštenju.

Kako agencija Beta saznaje, u Podujevo su prebačena četvorica pritvorenika srpske nacionalnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.