U trendu

Predlog za otkaz načelniku Komunalne policije Beograda

Zaštitnik gradjana Saša Janković preporučio je danas razrešenje načelnika Komunalne policije Beograda Nikole Ristića, nakon utvrdjene odgovornosti za povredu prava gradjana i zbog ponovljenog odbijanja saradnje sa zaštitnikom.

Kako je saopšteno, Janković je utvrdio da je u postupanju Komunalne policije Beograda prema novinarskoj ekipi Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) 21. oktobra 2015. godine bilo nedostataka, od kojih se najznačajniji odnose na nezakonito oduzimanje predmeta i brisanje snimaka iz fotoaparata.

„Načelnik Komunalne policije nezakonito je sprečavao snimanje postupanja Komunalne policije, a tokom postupka kontrole je dao neistinite podatke o oduzimanju predmeta, koji su u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog dogadjaja dostupnih javnosti“, naveo je Janković.

Takodje, preporuka je upućena i zbog postupanja komunalne policije prema novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ 25. septembra 2015. godine.

Novinarki i snimateljima sajta „Istinomer“, Komunalna policija zabranila je 25. septembra snimanje ispred restorana „Savanova“ i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su „ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti“. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta.

Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Povezane vesti:

KRIK podneo pritužbu zbog incidenta kod ‘Savamale’
Policija zabranila snimanje kod restorana Savanova
 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.