U trendu

Predsednik Srbije nema pravo na mišljenje?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas je da je sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Kostićem tokom sastanka u Predsedništvu raspravljao o njegovom stavu o Kosovu i ocenio da se stiče utisak da samo predsednik Srbije nema pravo na svoje mišljenje.

„U Srbiji je svaka izjava, bar za polovinu medija, povod da krenu ponovo da se obračunavaju sa drugim ljudima. Znači ja nemam pravo na svoje mišljenje, a profesor Kostić ima. On je imao pravo da kaže šta je hteo, a ja nemam pravo da kažem da mi se to ne sviđa. Gde li su moja prava“, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu.

Prema rečima Nikolića, predsednik SANU je sinoć rekao da on nije izgovorio tako kako su pojedini mediji preneli i kako pojedini mediji sada koriste.

„Ja sam mu onda rekao: predsedniče (SANU), izvinite što sam onda reagovao, međutim vi treba da znate da postoji lično mišljenje i da postoji javno mišljenje. Ako ja nešto kažem onda to ne može da bude moje lično mišljenje, ako kaže predsednik Vlade to nije njegovo lično mišljenje, ako kaže predsednik SANU nije njegovo mišljenje, zato što svoje mišljenje možete da imate u svom krugu, u porodici medju prijateljima“, kazao je Nikolić.

On je dodao i da je bilo samo mišljenje Kostića, da se onda Albanci ne bi toliko radovali takvom mišljenju.

„Svi vi koji mislite da tako branite slobodu mišljenja ne branite slobodu mišljenja, branite nešto što nije zamislivo. I nisam samo ja reagovao na to, reagovala je Srbija na veoma odmeren način, ja sam samo rekao da SANU treba da odgovori da li je to njen stav“, rekao je Nikolić.

Kostić je izazavao burne reakcije u javnosti kada je rekao da se boji da je „jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo“ koje formalno i faktički „više nije u našim rukama“ i da to neko narodu mora da kaže.

Predsednik Srbije odmah je reagovao ocenivši da Kostićevo mišljenje suprutno interesima Srbije.

Istovremeno, više od stotinu javnih ličnosti, profesora univerziteta, književnika, advokata, novinara, aktivista podržalo je pravo predsednika SANU Vladimira Kostića na javno iskazivanje stava o Kosovu i pozvalo institucije da omoguće otvaranje dijaloga o temama koje polarizuju javnost, uključujući i pitanje statusa Kosova i definisanja granica Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar