U trendu

Predsednik Udruženja kardiologa Srbije: Životne navike nam nisu dobre

Predsednik Udruženja kardiologa Srbije Branko Beleslin izjavio je danas da „svi zajedno treba da radimo na modifikaciji zdravstvenog mentaliteta našeg naroda jer, kao što znate, životne navike nam nisu dobre“.

Beleslin je na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana srca danas u Beogradu rekao da je cilj da se do 2025. godine smrtnost od kardio-vaskularnih bolesti smanji za 25 odsto, za šta je prva preventivna mera edukacija stanovništva. „Rekao bih da je taj cilj dostižan“, dodao je on.

Udruženje kardiologa Srbije je napravilo anonimnu anketu koja je pokazala veliko nepoznavanje i da od 30 do 40 odsto pacijenata koji imaju hipertenziju ne zna naziv i dozu leka koji koristi.

Pacijenti ne znaju dovoljno ni o krvnom pritisku: „75 odsto pacijenata je reklo da su ciljane vrednosti (pritiska) 120 sa 80, ali pre bi moglo da se kaže da su to idealne vrednosti pritiska, a ciljane vrednosti za prevenciju prema preporukama su 140/90 za opštu populaciju“, naveo je Beleslin.

Anketa je pokazala da 60 odsto ispitanika ne zna razloge infarkta, „a od onih koji znaju, samo je 30 odsto reklo da je pušenje krivo za to što su dobili infarkt. Kod osoba koje imaju manje od 60 godina, pušenje je glavni faktor rizika od infarkta miokarda“, naveo je Beleslin.

On je je rekao i da je anketa pokazala da postoji poverenje pacijenta u lekare i da je prva preventivna mera znanje o tome šta treba uraditi kako bi se sprovele preventivne mere.

Povodom Svetskog dana srca u Mikser hausu u Beogradu posetioci su na 11 štandova simboličnog naziva „Put zdravlja“ mogli da, izmedju ostalog, izračunajupojediničan kardiovaskularni rizik i utvrde stanje svog kardio-vaskularnog zdravlja prema tablicama Evropskog udruženja kardiologa.

U Srbiji je manifestacije u okviru Svetskog dan srca pod sloganom „Znanje je moć – čuvaj svoje srce“ organizovalo Udruženje kardiologa Srbije, a pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja i SANU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar