U trendu

Predstavnici Vlade Srbije 9. januara na obeležavanju Dana RS

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će gotovo cela Vlada Srbije 9. januara prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske.

„Za Srbiju je od ogromnog značaja regionalna stabilnost i bezbednost“, rekao je Vučić posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vučić je kazao da će u 2016. godini biti organizovan zajednički skup na kojem će učestvovati predstavnici vlada Srbije i RS ali i gradjani, povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

„Imaćemo i bezbroj manifestacija tim povodom i sve će biti zajedničke. To je logor u kojem je najveći broj pripadnika našeg naroda stradao kroz istoriju, to naš narod mora da zna i da razume i da uvek, gledajući u budućnost, zna šta nam se dogodilo u prošlosti, kao i da to otrgnemo od zaborava, ćutanja, istorijskih falsifikata i neistina“, rekao je Vučić. 

On je naveo da Srbija veruje da je pred njom dinamičan ekonomskog rasta i izrazio uverenje da „mnogo dobrog može da se uradi za gradjane“, ali samo ako se sačuva regionalna stabilnost i bezbednost.

Vučić je rekao i da se očekuje postavljanje mosta Ljubovija-Bratunac, izgradnja autoputeva i spajanje magistralnih i regionalnih putnih pravaca sa RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da preostaje obaveza da se postigne dogovor o projektima kao što su autoput Banjaluka-Doboj-Bijeljina, do granice sa Srbijom, kao i put Užice-Višegrad.

„RS ne bi mogla da uradi ništa od svih tih projekata da nema svestranu podršku Srbije i bez napora Srbije da obezbedi pravu prezentaciju onoga što radi RS“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je borba protiv terorizma sve u regionu „više zbližila“ i da BiH i RS čine napore da se taj mir održi.

„Postoje evidencije bezbednosnih službi da ima 3.500 ljudi koji su spremni da izvrše samostalni teroristički akt. To govori o tome da spoznaja o opasnostima u BiH postoji. Ja podržavam svaku aktivnost da se preventivno deluje protiv terorizma“, rekao je Dodik.

On je dodao i da je Srbija ključna zemlja regiona i da vlasti u Banjaluci podržavaju i razumeju politiku Beograda koja je usmerena da ojača regionalni mir i stabilnost.

On je rekao da stabilnost Srbije i njena snaga utiču na stabilnost regiona, kao i da Republika Srpska želi da bude deo napora za obezbedjivanje regionalne stabilnost.

Dodik je naveo i da RS „nema nijednog razloga ni želju da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH)“.

„Politička borba za status je nešto sasvim drugo. Ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu je naš interes. Naš interes nije izvan onoga što je rekao Ustav i napisao Dejtonski sporazum“, kazao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.