U trendu

Prekršajni Apelacioni sud prvi put u svom prostoru

Ministar pravde Nikola Selaković obiÅ¡ao je danas obnovljenu zgradu u Katanićevoj ulici u kojoj će, pored PrekrÅ¡ajnog apelacionog suda, raditi zajedničke sluÅŸbe pravosudnih organa i ViÅ¡e javno tuÅŸilaÅ¡tvo koje će tu biti smeÅ¡teno do zavrÅ¡etka obnove Palate pravde.

Selaković je novinarima nakom obilaska zgrade u Katanićevoj ulici rekao da je obnovom te zgrade Prekršajni apelacioni sud prvi put dobio svoj prostor.

On je dodao da je adaptacija zgrade počela u julu 2015. godine i da je prva faza završena u aprilu ove godine, kao i da je obuhvatala sanaciju enterijera i instalacija.

U drugoj fazi radova koja je završena ovog meseca uradjena je fasada, zamenjena ograda, keramičke pločice na balkonima.

„Republika Srbija je u obe faze uloÅŸila 97,5 miliona dinara. Na taj način PrekrÅ¡ajni Apelacioni sud koji nikada ranije nije imao prostor za svoj smeÅ¡taj dobio je smeÅ¡taj, gde svaki sudija ima svoj sudijski kabinet“, kazao je Selaković.

On je ocenio i da je prostor koji je namenjen za privremeni smeštaj Višeg javnog tuşilaštva u Beogradu na visokom nivou.

Selaković je podsetio da je Ministarstvo pravde od aprila 2014. godine, pored ove dve zgrade renoviralo, adaptiralo, obnovilo izgradilo viÅ¡e od 44.000 metara kvadratnih objekata pravosudnih sluÅŸbi.

„Ako uključimo ove dve zgrade. Objekat takozvane velike Katanićeve treba da bude predat na upotrebu za nekih 10 dana, kada uključimo i ove dve zgrade dolazimo do podatka od preko 60.000 metara kvadratnih prostora za smeÅ¡taj pravosudnih organa“, naveo je Selaković.

On je rekao da će u prostor velike zgrade u Katanićevoj biti smeÅ¡teno pet pravosudnih organa i da je u obnovi velika pomoć pruÅŸena i kroz JRGA projekat USAID-a.

Na pitanje zašto je u 2015 godini bilo više oslobadjajućih nego osudjujućih sudskih odluka za trgovinu ljudima, Selaković je rekao da nema taj podatak.

„Kada dobijate viÅ¡e oslobadjajućih presuda to moÅŸe da ukazuje na nekoliko stvari. Jedna od stvari je da nemate adekvatne i čvrste dokaze za osudjujuće presude“, kazao je Selaković.

On je povodom Svetskog dana povodom trgovine ljudima, 30. jula, rekao da je to krivično delo jedno od „poÅ¡asti savremenog doba“, naročito kada se ima u vidu da je Srbija na ruti migratornih kretanja.

„Jasno vam je da je to krivično delo postalo učestalije…Reč je o naročito teÅ¡kim krivičnim delima koja treba sankcionisati u startu. Podaci koje ja imam, govore da je TuÅŸilaÅ¡tvo za organizovani kriminal ovaj posao radilo prilično uspeÅ¡no. Imali smo viÅ¡e nego ikad sporazuma o priznanju krivice za izvrÅ¡enje ovog krivičnog dela“, naveo je Selaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.