U trendu

Premijeri Kosova i Srbije 13. oktobra u Briselu

Sastanak premijera Kosova i Srbije, Ise Mustafe i Aleksandra Vučića, 13. oktobra u Briselu je neformalani biće to večera kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, čiji je cilj da relaksira odnosa između dvojice premijera, piše danas portal gazetablic.com pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova.

„Tokom zvaničnih sastanaka dvojice premijera sve vreme je preovladavala atmosfera napetosti. Mogerini je odlučila da 13. oktobra pozove dvojicu premijera na privatnu večeru, kako bi relaksirala odnose između njih“, rekao je izvor portala.

Premijeri Kosova i Srbije 25. avgusta potpisali su četiri sporazuma koji su na Kosovu naišli na oštro protivljenje opozicionih stranaka.

Zbog Sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom poslanici opozicije su na sednici, na kojoj je Mustafa trebalo da informiše parlament o dogovorima, gađali premijera jajima i blokadom govornice onemogućili nastavak sednice.

Opozicija je blokirala održavanje dve sednice Skupštine Kosova.

Opozicija traži povlačenje potpisa sa Sporazuma o zajednici i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom kao uslova da se prekine blokada parlamenta.

Premijer Mustafa je na današnjoj sednici Vlade istakao da je dobio podršku SAD i zemalja članica EU za sporazume i demarkaciju sa Crnom Gorom, kao i da ne može biti govora o povlačenju potpisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.