U trendu

Izlile se Južna Morava i Sitnica, Bjelica raste, u Ranilugu stabilno

JP “Putevi Srbije” upozorilo je danas sve korisnike puteva da je na državnom putu II A reda broj 215 deonica Kruševac – Đunis – Granica PZP Kruševac/Niš u mestu Đunis došlo do pojave vode na kolovozu usled izlivanja Južne Morave.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu, da posebno budu oprezni u vožnji, povedu računa o brzini kretanja vozila i poštuju saobraćajnu signalizaciju, da u planinske i više predele zemlje ne kreću bez zimske opreme  i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove, navodi se u saopštenju „Puteva Srbije“.

Na području opštine Ranilug danas popodne sitaucija je pod kontolom i stabilna, a voda koja se izlila iz Binačke Morave na poljoprivredne površine počela je da se povlači, izjavio je direktor javnih usluga i zaštite životne sredine u ovoj opštini Ivan Janićijević.

“Posle proglašenja vanredne situacije u opštini, krizni štab dežura danonoćno. Dobili smo pumpe, kabanice i čizme, a tu su i ljudi iz Crvenog krsta Kosova i Metohije koji nam pomažu”, izjavio je za RTV Puls iz Šilova Janićijević.

Vođa Mobilno-tehničkog tima Crvenog krsta KiM Filip Rojević iz Kosovske Mitrovice, koji su poslati da pomognu najugroženijima, kaže da u ovom trenutku najveća opasnost preti od podzemnih voda.

“Stavili smo u pogon svu raspoloživu mehanizaciju. Međutim, ne možemo protiv prirode, jer je vode koja se izlila previše”, rekao je Rojević.

Danas je najkritičnija situacija u domaćinstvu petočlane porodiceTomić, koje se nalazi na putu između Donjeg Korminjana i Raniluga, uz Binačku Moravu.

“Cela mi je kuća opkoljena vodom, ali još nije prodrla unutra. Oseća se vlaga i morali smo da noć provedemo kod mojih roditelja”, izjavila je za Puls SlavicaTomić i zahvalila na pomoći opštini Ranilug koja im je uputila humanitarnu pomoć.

Ovo je već četrnaesti put da Binačka Morava preti porodici Tomić koja ima samo dva moguća rešenja – ili da se trajno isele ili da im se izgradi potporni zid koji bi ih čuvao od nabujale vode.

Tomići su jedna od socijano najugroženijih porodica u opštini Ranilug.

Velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta i oranica u Kosovskom pomoravlju nalaze se pod vodom.

U južnom delu Kosovske Mitrovice izlila se reka Sitnica koja je poplavila nekoliko kuća čiji su vlasnici Albanci a poplavljeno je na stotine hektara obradivog zemljišta koje se nalazi uz priobalje ove reke.

Ukoliko kiša nastavi da pada situacija u ovom delu Kosovske Mitrovice mogla bi da bude izuzetno ozbiljna upozorili su iz Direkcije za zaštitu i spašavanje opštine u (južna) Mitrovica.

Na severu Kosova kiša pada od subote veče.

Oštećeno sedam mostova, Bjelica ponovo u porastu

Poplave koje su pre sedam dana pogodile Dragačevo, oštetile su sedam mostova u tom kraju, izjavio je pomoćnik predsednice opštine Lučani Milivoje Dolović.

Prema njegovim rečima, šteta je pričinjena na oko 80 kilometara puteva u opštini Lučani.

Dolović je za Glas zapadne Srbije istakao da su mašine na terenu i da se putevi raščišćavaju kako bi se stvorila njihova prohodnost.

U prekidu je i dalje put Čačak – Guča preko Zeoka, a kao alternativni pravac koristi se put preko Graba.

Reka Bjelica tokom dana počela je ponovo da raste i njen nivo sada iznosi 142 centimetara.

Dolović kaže da su ekipe javno-komunalnih preduzeća na terenu i da se vrši čišćenje obala reke od prethodnih nanosa u Dljinu i Đeraću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.