U trendu

Princ Čarls posetio Hram Svetog Save (foto, video)

Princ Čarls je nešto posle 16 časova završio obilazak Hrama Svetog Save. Na izlasku iz hrama ga je čekalo stotinak građana, kojima je on neočekivano prišao i počeo da se rukuje sa njima.

Okupljeni građani su mu poželeli prijatan boravak u Srbiji, pa su sa princom i proćaskali i na engleskom.

Princ Čarls posetio dizajn inkubator „Nova iskra“

Princ od Velsa, koji zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, obišao je danas zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem dizajn inkubator „Nova iskra“.

Kako je navedeno na sajtu „Nove iskre“, to je jedinstveno mesto susreta vodećih kreativnih profesionalaca, i kompanija otvorenih ka inovativnim pristupima poslovanju i razvoju proizvoda.

Dizajn inkubator funkcioniše od 2012. godine i čine ga grupa menadžera i preduzetnika u kulturi sa raznolikim, decenijskim iskustvom u lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji su razvili jedinstvenu platformu koja integriše tri glavna nivoa aktivnosti.

To su „coworking“ inicijativa u regionu Jugoistočne Evrope, inovaciona platforma koja obuhvata edukativne programe i lokalne i međunarodne projekte iz polja kreativnosti, inovacija i društveno odgovornog dizajna i trening programi iz domena kreativnog poslovanja koji su namenjeni savremenim kompanijama i klijentima, dizajnerima i preduzetnicima.

Princ Čarls, ministar Verbić i britanski ambasador Denis Kif razmenili su tom prilikom poklone.

Vojvotkinja od Kornvola u poseti Domu u Zvečanskoj

Vojvotkinja od Kornvola, koja zajedno sa princom od Velsa boravi u pseti Srbiji, posetila je danas Dom u Zvečanskoj gde joj je predstavljen projekat Porodični saradnik koji zajednički sprovode Ministrastvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNICEF i Novak Đoković Fondacija.

Cilj ovog trogodišnjeg projekta je jačanje porodica u riziku i prevencija odvajanja dece od njihovih porodica, a vojvotkinju su porodice, deca i porodični saradnici stručnjaci specijalno obučeni za pružanje pomoci porodicama u riziku dočekali u Centru za zaštitu odojcadi, dece i omladine koji sprovodi uslugu u Beogradu.

Oni su preneli svoja pozitivna iskustva u radu sa više od 400 porodica i 1.000 dece koliko je koristilo uslugu od kada se pilotira i sve promene nastale u njihovom svakodnevnom životu.

Članovi porodica koji su koristili uslugu Porodicnog saradnika preneli su vojvotkinji od Kornvola zbog cega je ona bila važna, koliko su im napredovali odnosi sa decom, smanjile se bracne i druge krize, poboljšale njihove roditeljske veštine, kao i zdravstveni i materijalni status, navedeno je na sajtu Unicefa u Srbiji.

Na početku posete emitovana je i video-poruka Novaka Đokovića upućena vojvotkinji od Kornvola.

Princ Čarls kod patrijarha Irineja

Princ od Velsa sastao se danas u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejom.

Princ Čarls, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovao je prethodno u Konaku knjeginje Ljubice, u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

Pre toga princ i vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a potom je princ Čarls pešice otišao u Konak knjeginje LJubice, dok je vojvotkinja posetila Dom u Zvečanskoj gde se susrela sa predstavniciam Unicefa i Fondacije Novak Đoković.

Planom posete predviđeno je da princ poseti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije.

Karađorđevići u Kejptaunu, ne mogu na prijem u skupštini

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina neće prisustvovati sutrašnjem prijemu u Domu narodne skupštine, koji predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i Ambasada Velike Britanije organizuju u čast britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa i njegove supruge vojvotkinje od Kornvola, jer će biti na putu za Kejptaun.

Oni će, kako je saopšteno iz Belog dvora, za vreme prijema biti na putu za Kejptaun, gde će biti gosti bivšeg predsednika Južne Afrike Frederika de Klerka, na proslavi njegovog 80. rođendana.

Karađorđevići će se ipak sastati sa članovima britanske kraljevske kuće Vindzor, danas popodne.

Stojanović s princom Čarslom o istoriji, ušću, Pobedniku…

Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola prošetali su danas Kalemegdanom, a tokom šetnje čast da im bude lični vodič imala je istoričarka Dubravka Stojanović.

Princu Čarlsu je, kako je rekla Stojanovićeva, posebno zabavna bila priča o spomeniku „Pobednik“ i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.

To je, objasnila je, ona priča o tome da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju u sred centra grada.

Stojanovićeva je gostima govorila o istoriji, geografiji, simbolima grada, pokazala im je ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, mesto prožimanja kultura i objasnila koliko jenono suštinski važno za razumevanje istorije grada.

„Govorila sam mu o zgradi CK, odnosno današnjeg Ušća i to kako praktično korz tu jednu zgradu može da se vidi čitav proces tranzicije Srbije – rekla je Stojanovićeva.

Priče o dinamičnoj istoriji Beograda, o tome šta se dešavalo, šta se sve menjalo, kako je navela, veoma su zaniteresovale princa Čarlsa, koji, dodala je, nije znao da je Beograd šest puta bombardovan, o čemu mu je ona onda ispričala.

Stojanovićeva je rekla i da je tokom šetnje princ bio veoma neposredan, prirodan i komunikativan i sve ga je zanimalo.

Ipak, najviše ga je zainteresovala izložba o bombardovanju iz Prvog svetskog rata koja je postavljena na šetalištu na Kalemegdanu, ispričala je istoričarka.

Nikolić i princ Čarls o savezništvu dve zemlje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa princom Čarlsom o dugogodišnjem savezništvu dveju zemalja, iskovanom u dva svetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika.

Princ Čarls se interesovao za posetu predsednika Nikolića Moskvi, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Neposredno pre početka sastanka, princ Čarls je pokazao interesovanje za stalnu postavku izložbe „Osvit renesanse“, koja se nalazi u holu zgrade na Andrićevom vencu.

Princ od Velsa i predsednik Srbije položili vence

Princ od Velsa, Čarls doputovao je danas sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru šire posete regionu.

„Dobro jutro Srbija! Danas Njihova Kraljevska Visočanstva počinju dvodnevnu posetu ovoj prelepoj zemlji“, objavljeno je na njihovom Tviter nalogu po dolasku u Srbiju.

Princa od Velsa, koji ponovo stiže u Beograd posle 37 godina, i vojvotkinju na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u prisustvu garde i uz tradicionalne srpske običaje – pogaču i so.

Na crvenom tepihu su bila i deca u srpskoj nošnji.

Članove britanske kraljevske kuće Vindzor potom su u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.

Predsednik Srbije je uručio britanskom princu Čarlsu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola prigodne poklone u znak dobrodošlice u Srbiji.

Princ od Velsa je od predsednika dobio sabrana dela Vilijama Šekspira, na ćirlici, u izdanju Zavoda za udžbenike, sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku.

Predsednik je britanskom princu takođe poklonio fotomonografiju o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije na engleskom jeziku, i umetnički ručni rad drvorez sa motivima Hilandara Marije Jovanović.

Vojvotkinja od Kornvola je dobila ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Posle prijema u zgradi Predsedništva, predsednik Srbije i princ od Velsa su položili vence kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Oni su na taj način odali poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama, vojnicima, ali i građanima Srbije i Velike Britanije, tokom dva svetska rata.

https://www.youtube.com/watch?v=sgf20yz_CtU

Prilikom polaganja venaca intonirane su himne dve države, a ceremoniji su prisustvovale i supruge princa od Velsa i predsednika Srbije.

„To je poseta puna simbolike, puna značaja. Puna vrednosnih poruka“, rekao je danas britanski ambasador Denis Kif za N1.

„Neće biti političkih razgovora, već je ovo trenutak kada možemo da se setimo građana Velike Britanije koji su ostavili trag u Srbiji, poput bolničarki koje su radile tu tokom Prvog svetskog rata, što predstavlja “poruku o našim zajedničkim vrednostima““, rekao je Kif.

On je ocenio da je, u periodu kada vlada i premijer mnogo rade na tome kako da se osnaže odnosi sa susednim zemljama, dobro da dolazi princ Čarls.

„Dolazi u okviru regionalne posete. Dolazi kao čovek koji je bio već nekoliko puta na Balkanu. On zna ovaj region“, naveo je Kif.

Tokom dvodneve posete princ od Velsa i njegova supruga će imati niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete, na prijemu u Narodnoj skupštini.

Oni će danas obići Kalemegdan, a princ od Velsa, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice, i potom će se odvojeno sastati sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije.

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Pric Čarls i vojvotkinja od Kornvola će posetiti i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete oni će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Kako su objavili beogradski mediji, premijer će britanskom prestolonasledniku pokloniti ikonu Belog anđela. To je lični poklon predsednika vlade princu od Velsa.

Ikona Belog anđela predstavlja repliku čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO, i nosi i kategoriju zaštite.

Drugog dana posete princ Čarls i njegova supruga Kamila boraviće u Novom Sadu.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a iz Beograda će se uputiti na Kosovo i u Crnu Goru.

On je prvi put u Beogradu bio 1978, kao gost predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita.

U međuvremenu, posetio je britanske trupe na Kosovu 1999. godine, a sa vojvotkinjom od Kornvola, koja ga i sada prati na regionalnoj mini turneji, boravio je u regionu i 2007. godine, ali se Beograd u ta dva navrata nije našao u njegovoj agendi.

Prvi put, član britanske kraljevske kuće Vindzor u bivšu Jugoslaviju je doputovao 23. oktobra 1978, zajedno sa Ficrojem Maklinom, ličnim Čerčilovim prijateljem, kojeg je ovaj tokom Drugog svetskog rata poslao u Jugoslaviju u specijalnu misiju.

Maklin, koji je imao svega 36 godina kada je postao general, imao je ulogu da proceni prilike u okupiranoj Jugoslaviji. Kao što je poznato, Maklin, a potom i Čerčil, je podržao Josipa Broza Tita i njegov partizanski pokret otpora.

Princ i Maklin obišli su te davne 1978. centralna poprišta bitke za ranjenike na Neretvi, koja se odigrala februara i marta 1943. godine, a potom Prozor, Makljen, Jablanicu…

Potom su usledili Novi Sad, gde je obišao Spomen zbirku Pavla Beljanskog, a ondašnja štampa pisala da je pokazivao poznavanje pojedinih predstavnika srpske likovne umetnosti, poput Nadežde Petrović, Konjovića, Šumanovića, Lubarde.

Bio je tada i u Splitu, Dubrovniku, Kotoru, Mostaru…

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o poseti princa Čarlsa Srbiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar