U trendu

Prioritet je bezbednost dece na internetu

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je bezbednost dece na internetu prioritet tog ministarstva u svim programima razvoja informacionog društva.

Ona je na skupu povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva rekla da u tom cilju ministarstvo radi na edukaciji i promociji informacionog društva kroz uspostavljanje propisa koji poboljšavaju bezbednost, kao što je Uredba o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja IKT.

„Cilj uredbe je podizanje svesti i znanja o prednostima i rizicima korišćenja interneta, bezbedno korišćenje i unapredjenje digitalne pismenosti dece, ali i roditelja i nastavnika”, rekla je ona.

Ona je podsetila i na istraživanje Unicefa, koje je pokazalo da 90 odsto dece školsog uzrasta u Srbiji ima pristup internetu, a 25 odsto roditelja reklo je da je njihovo dete bilo izloženo rizičnoj ili opasnoj situaciji.

„To pokazuje potrebu za uvodjenje i primenu institucionalnih mera za zaštitu dece pri korišćenju informaciono komunikacionih tehnologija, rekla je Matić.

Ona je istakla da razvoj i unapredjenje širokopojasne infratrukture doprinosi povećanju BDP zemlje za nekoliko procenata.

Navela je da je u Srbiji 63,8 odsto domaćinstava, a 91 odsto kompanija ima internet priključak, kao i da 1,2  miliona gradjana kupuje preko interneta.

Matić je dodala da  se u Srbiji oko 3.000 stručnjaka godišnje zapošljava u IKT, što pokazuje da postoji velika tražnja za kadrovima u tom sektoru.

Kako je rekla, uskoro se očekuje donošenje zakona o elektronskim  komunikacijama i zakona o širokopojasnoj komunikacionoj infrastrukturi, a u javnoj raspravi uskoro će biti i zakon o elektronskom poslovanju.

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve medjunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, i na dan formiranja Medjunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.