U trendu

'Pripremljen teren' za otvaranje novih poglavlja

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je Komisija već pripremila teren za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

„Uveren sam da će se države članice složiti da se do kraja godine otvori još poglavlja. Ono što mogu reći je da je Komisija već pripremila teren za ovo“, rekao je Han za list „Politika“ od ponedeljka uoči posete Beogradu.

Na pitanje da li ima država EU koje se protive otvaranju novih poglavlja do kraja godine, Han je kazao da svi sa dobrodošlicom dočekuju Srbiju u evropsku porodicu.

„Hoću da budem vrlo jasan: stav EU i njenih država članica za pristupanje Srbije EU je čvrst. Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to“, naveo je on.

Han je ocenio da je Srbija na dobrom putu i da su već otvorena četiri veoma važna poglavlja i dodao da da je sada potreban naporan rad, ali i istrajnost.

Kako je rekao, „proširenje nije samo stvar tehnike i otvaranja ili zatvaranja poglavlja“, kao ni „puko štikliranje polja i nagradjivanje Srbije“.

„Reč je o zajedničkim strateškim interesima. Gradimo solidan, dugotrajan i pouzdan medjusobni odnos. Uslovi za to postoje, oni su jasni i prihvaćeni od obeju strana – EU i Srbije – u našem okviru za pregovore koji je usvojen u decembru 2013. godine. A brza implementacija od strane Srbije, iskrena posvećenost svojim obavezama na vladavini prava i sporazumima postignutim u dijalogu s Kosovom, važan je preduslov“, naveo je Han.

On je ponovio da se u pregovorima o pristupanju očekuje normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

„To mora da se materijalizuje, na kraju procesa, kroz pravno obavezujući ugovor“, naveo je Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.