U trendu

Priština: Protest protiv kandidature Jeremića za generalnog sekretara UN

Mreža žena Kosova, Udruženja nestalih Albanaca i još nekoliko organizacija civilnog sektora danas su u centru Prištine protestvovali protiv kandidature bivšeg šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjih nacija.

Protest je organizovan u formi simboličnog performansa uz, kako je rečeno, podršku političkih subjekata i institucija Kosova.

Organizatori protesta delili su letke na kojima je pisalo da je na Kosovu u poslednjem sukobu ubijeno 11.840 osoba, da se traga za još 1.666 nestalih i da je više od 20.000 žena silovano.

Učesnici protesta nosili su transparente sa fotografijama nestalih Albanaca, transparent na kome je pisalo da se majke nestalih protive nominaciji Jeremića za generalnog sekretara UN, transparent na kome piše da se Srbija nije izvinila za ratne zločine…

Gradonačelnica Djakovice Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je za agenciju Beta da civilni sektor na Kosovu uz podršku političkih subjekata i institucija Kosova protestuje protiv kandidovanja Jeremića za generalnog sekretara UN. „Mislim da bi bila najveća nepravda u istoriji UN da neko kao Jeremić bude izabran za generalnog sekretara UN. On nikada nije rekao da se izvinjava za sve što se desilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i potom na Kosovu“, rekla je Kusari-Ljilja.

Ona je rekla se Jeremić „nikada nije izvinio za zločine počinjene u Hrvatskoj, BIH i na Kosovu“ dodavši i da nije pokazao „da ima neku konstruktivnu politiku prema Kosovu“ kao i „da je uvek radio protiv nezavisnosti Kosova“.

Kusuri-Ljilja je rekla da učesnici skupa zameraju Jeremiću i to što je u UN emitovao melodiju „Marš na Drini“ što su, kako je ocenila, kasnije neke članice kritikovale kao poseban skandal u svetskoj organizaciji.

Ona je kazala i da Jeremić predstavlja zemlju „koja još nije rešila pitanja ratova koji su se dogodili u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“.

Prema njenim rečima, Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo jer bez tog priznanja „nijedan Albanac neće podržati kandidaturu Jeremića“.

Upitana kakav uticaj može imati skup protiv Jeremićeve kandidature pošto Kosovo nije članica UN, Kusari-Ljilja je odgovorila da su skoro dve trećine zremlja članica UN priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

„Sa ovog skupa preko naših institucija, preko ambasadora akreditovanih na Kosovu vršimo uticaj na sve zemlje koje su priznale Kosovo i na taj način počinjemo lobiranje da Jeremić ne bude generalnog sekretara UN“, rekla je Kusari –Ljilja.

Protestni performans u Prištini završen je mirno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar