U trendu

Privremeno obustaviti lov na ptice zbog ptičjeg gripa

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uputio je Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predlog da se, zbog pojave ptičijeg gripa, privremeno obustavi lov na ptice, a stručnjaci savetuju i da domaća živina bude odvojena od divljih ptica.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov rekao je Tanjugu da se sada nalazimo u jesenje-zimskoj sezoni lova na šest vrsta vodenih ptica, koja će trajati do 28. februara.

„Obustavom lova ptice bi bile manje uznemiravane zbog pucnjeva, čime bi smanjili razloge za njihovo pomeranje sa sadašnjih staništa na druge lokacije, a samim tim bi smanjili i mogućnost širenja pričjeg gripa“, rekao je Tucakov.

Prema njegovim rečima, prvi slučajevi ptičjeg gripa su otkriveni 29. novembra na području Koviljsko-Petrovaradinskog rita i od tog dana do danas je uginulo ukupno 15 labudova, od čega je za sedam utvrđeno da su uginuli kao posledica ptičjeg gripa.

„Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zaraženim terenom proglasilo je područje koje obuhvata dva kruga različitih prečnika koji se nalaze na samom rubu Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko – Petrovaradinski rit“, gde se sprovode određene sanitarne mere koje se tiču ulaska u samo naselje i objekte u kojima se gaji živina sa ciljem sprečavabnja kontakta divljih prica i domaće živine“, kazao je Tucakov.

Ornitolog je naveo da je posebno značajna mera uklanjanje domaće živine iz prirode, koje zajedno sa meštanima sprovode nadležne službe iz Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad i područno nadležni inspektori za veterinarstvo.

Tucakov je pojasnio da se radi o zarazi čiji su vektori i prenosioci divlje životinje i da je zbog toga veza sa zaštitom prirode izuzetno bitna.

„Upravo je u toku sezona jesenje seobe divljih ptica vodenih staništa i počionje period njihovog zimovanja kada one iz jednog dinamičnog procesa jesenje seobe prelaze u jedan mirni proces migracije, a da bi se sprečilo prenošenje virusa potrebno je da obezbedimo da one natave to mirno zimovanje, da se ne pomeraju previše da ne bi bilo većih mogućnosti kontakta sa domaćom živinom“, istakao je Tucakov.

Taj soj virusa, kaže on, direktno je povezan sa domaćom živinom.

Ornitog je rekao da je prva na udaru tog virusa domaća živina i naglasio da taj soj virusa za čoveka nije opasan, a da su najopasnije situacije kada su divlje ptice pomešane sa domaćom živinom.

„Takvu situaciju smo sada imali u Kovilju, gde je oko 70 labudova bilo bukvalno povezano sa domaćom živinom, pre svega sa guskama i to je praktično najkritičnija moguća situacija, koja treba da se izbegne. Apelujemo da gde god ima tog kontakta između domaćih i divljih ptica da se to spreči i da se domaća živina skloni iz prirode barem dok postoji ova opasnost od zaraze“, naglasio je Tucakov.

Prema njegovim rečima, na snazi je sistem pojačanog monitoringa na vodenim staništima koja su, kako je rekao, praktično glavna okupljališta životinja koje su prenosioci navedenog virusa.

Na tim vodenim staništima se okuplja veliki broj divljih ptica, među kojima i labudovih kojih je u ovm trenutku između 1.500 i 2.000 na teritoriji Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar